DRUŠTVOškolstvo

Milanovačkim brucošima dodeljeni indeksi

U Gornjem Milanovcu počinje sa radom prva državna visokoškolska ustanova za školovanje budućih inženjera na studijskom programu Grafičko inženjerstvo i dizajn. Naime, sutra počinju predavanja, a brucošima su danas svečano uručeni idneksi.

Veoma sam srećan jer smo uspeli sve ono što smo obećali našim studentima, da završimo u rekordnom roku. Akreditaciju, koja obično traje nekih 9 meseci za svaku visokoškolsku ustanovu mi smo uspeli da uradimo za svega 3 meseca, da na vreme počnemo i sa upisom novih studenata, i da na vreme počnemo sa školskom godinom. Prvi put u istoriji Gornji Milanovac dobija jednu visokoškolsku ustanovu i to po dualnom obrazovanju, što će značiti da će studenti dobiti mnogo veća praktična znanja nego što mogu da dobiju na fakultetima koji nemaju dualno obrazovanje. Dualno obrazovanje je izabrano ovde u Milanovcu iz razloga što su na tome insistirali i učenici i privreda. Cilj nam je da svih 12 studenata, koji su danas dobili svoje indekse, kada završe, ostanu da rade u našim kompanijama. Ovo je samo početak, mi za sledeću školsku godinu pripremamo mnogo više mesta, kako za redovne, tako i za samofinansirajuće studente – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, nakon dodele indeksa.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Kovačević je studentima poželeo srećno školovanje, naglašavajući da će se neke kompanije veoma brzo uključiti u dualni sistem obrazovanja.

Svako ko se bavi visokim obrazovanjem zna da se na postupak akreditacije čeka po devet meseci, ali mi smo uspeli da dobijemo akreditaciju u rekordnom roku od 2 do 3meseca. Naišli smo na veliku pomoć od opštine Gornji Milanovac, kao i od Tehničke škole „Jovan Žujović”, koji su nam pomogli i sa prostorijama i sa kontaktima. Svih 12 studenata koji su upisali ove godine Grafičko inženjerstvo i dizajn, potpisali su i ugovore sa privrednicima gde će raditi i tokom studiranja će sticati i prva praktična znanja – istakao je profesor dr Milan Đorđević, predsednik Akademije strukovnih studija “Šumadija” iz Kragujevca koja je formirala smer Grafičko inženjerstvo i dizajn u Gornjem Milanovcu.

profesor dr Milan Đorđević, predsednik Akademije strukovnih studija “Šumadija”

Studijski program Grafičko inženjerstvo i dizajn trajaće tri godine, a po završetku studija studenti će steći diplomu sa nazivom Strukovni inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna.

Na ovom interdisciplinarnom studijskom programu kao dve glavne stručne oblasti biće zastupljeni Tehnološko inženjerstvo i Primenjena umetnost i dizajn. Pored predmeta iz dve glavne oblasti, biće zastupljeni i predmeti iz oblasti računarskih, matematičkih, filoloških i organizacionih nauka i menadžmenta i biznisa. Upravo interdisciplinarnost predviđenog studijskog programa trebalo bi da omogući sticanje kvalitetne široke mreže primenljivog znanja.

 

 

 

GM PRESS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button