DRUŠTVO

Obeleženo 85 godina od smrti generala Božidara Terzića

Na današnji dan, 1939. godine, u Oficirskom domu u Beogradu, preminuo je slavni Milanovčanin Božidar Terzić. Bio je komandant, major, ađutant kraljev, ministar vojni, armijski đeneral.

Danas je polaganjem venaca na porodičnu grobnicu Terzića u Gornjem Milanovcu obeležena 85. godišnjica smrti Božidara Terzića. Čuvenom vojskovođi iz Balkanskog i Prvog svetskog rata počast su odali Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Srbije, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

General Terzić je rođen 7. septembra 1867. godine u Gornjem Milanovcu, od oca Petra i majke Jerine. Rano ostaje bez oca, pa se majka sama stara o njemu, trudeći se da mu obezbedi najbolje školovanje. Pripada generaciji koja je prva pohađala tek osnovanu milanovačku gimnaziju. Uspešno završava Vojnu akademiju i nakon usavršavanja u Nemačkoj, počinju da se ređaju uspesi u njegovoj sjajnoj vojničkoj karijeri. Bio je učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Komandovao je 12. pešadijskim pukom Car Lazar i Šumadijskom divizijom prvog poziva. 6. decembra 1915. godine postao je ministar vojni u Vladi Nikole Pašića. Nakon penzionisanja, reaktiviran je i odlikovan činom armijskog đenerala. Pored zasluga u vojnim operacijama Kraljevine Srbije, nije zaboravljao ni svoj rodni grad.
Iako je proveo malo vremena u rodnom kraju, gajio je prema njemu veliku ljubav i starao se za njegov napredak. Bio je član i predsednik Upravnog odbora “Udruženja Rudničana” u Beogradu. Juna 1938. godine posetio je milanovačku Gimnaziju i, kao njen nekadašnji đak, direktoru Vojislavu Maksimoviću predao 275 knjiga i 30 obveznica državne ratne štete u vrednosti od 50 000 dinara. Tom prilikom osnovan je i fond pod nazivom “Zadužbina majke Jerine i sina joj Božidara Terzića, armijskog generala”. Pored Gimnazije, general je pomagao i hram Svete trojice, a u Gornjim Banjanima, rodnom selu njegove majke, podigao je vodovod.Što se tiče vojničke karije, za 37 godina aktivne vojne službe stigao od čina kaplara i rada u trupi do armijskog đenerala. Od 1905. do 1906. bio je jedan od ađutanata kralja Petra I Karađorđevića, a najveću slavu je dostigao kao komandant Šumadijske divizije prvog poziva i posebno se istakao u Drugom balkanskom ratu, kada je komandovao u čuvenim bitkama na Rajčanskom Ridu i Drenku, kada je obezbeđena pobeda srpske vojske.

Za vreme Velikog rata, nalazio se na čelu Šumadijske divizije, takođe, učestvovao je u Kolubarskoj bici, Cerskoj bici, u borbama za oslobođenje Beograda 1914. godine. U jesen 1915. ova divizija, pod njegovom komandom, vodila je borbu kod Pirota, a zatim kod Smedereva. Pred nadmoćnijim neprijateljem, sa ostalim jedinicama, i ona je odstupila preko Crne Gore i Albanije do Skadra. Tu je njen komandant preuzeo novu dužnost.
Posle rata isticane su njegove komandne sposobnosti i hrabrost njegovih vojnika. Kada je nastavljeno povlačenje krajem 1915. godine došlo je do rekonstrukcije Kabineta Nikole Pašića i Terzić tada postaje ministar vojni.

General Božidar Terzić, zasluženo, dobitnik je Ordena Karađorđeve zvezde, Spomenice Kralja Petra I, Medalje za hrabrost 2. reda i brojnih drugih odlikovanja.
Odlikovanja:
Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima 3. i 4. reda
Orden Karađorđeve zvezde 2. reda
Orden belog orla sa mačevima 2. Reda
Orden belog orla 4. i 5. reda
Orden Takovskog krsta 5. reda
Orden Svetog Save 1. reda
Orden Jugoslovenske krune 2. reda
Medalja za vojničke vrline
Spomenice balkanskih ratova 1912—1913.
Spomenica Prvog svetskog rata 1914—1918.
Spomenica Kralja Petra Prvog
Albanska spomenica
Orden Skenderbega 1. reda, Albanija
Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa 2. reda, Engleska
Orden Italijanske krune 1. reda, Italija
Orden Polonija Restituta 1. reda, Poljska
Orden Rumunske krune 1. reda, Rumunija
Orden Rumunske Zvezde sa mačevima 1. reda, Rumunija
Orden Legije časti 3. reda, Francuska
Orden Belog lava 2. reda, Čehoslovačka
Medalja za hrabrost 2. reda, Grčka

Armijski đeneral, Božidar Terzić, sahranjen je 1. oktobra 1939. godine na groblju u Gornjem Milanovcu, u pratnji od oko tri hiljade ljudi koju su predvodili crkveni zvaničnici i predstavnici vojnih i civilnih vlasti.

Danas nakon polaganja venaca, sećanje na slavnog generala, oživeo je istoričar Aleksandar Marušić kroz čas istorije posvećen hrabrom i čuvenom Milanovčaninu – Božidaru Terziću.

 

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button