DRUŠTVO

Tradicionalna “Rakijada“ u Pranjanima 28. septembra

U Pranjanima će se subotu, 28. septembra, održati tradicionalna manifestacija “Rakijada“, 22. po redu.

“Rakijada“ u Pranjanima, sa preko dve decenije dugom tradicijom održavanja, postala je prepoznatljiv brend u Srbiji i regionu, a zahvaljujući kratkom dokumentarcu “Rakijada – Distillated Village Tales“ Nikole Ilića priča o ovoj manifestaciji dospela je na velike ekrane filmskih festivala širom Evrope i sveta.

Osim takmičenja po kom je manifestacija postala poznata, nekoliko godina zaredom organizujemo i ocenjivanje rakija sa najboljim stručnjacima u toj oblasti. Kao i prethodne dve godine, rakije će ocenjivati prof. dr Ninoslav Nikićević sa svojim stručnim timom – navode organizatori

Pored medalja za sve učesnike i priznanja za najbolje rakije u devet kategorija (mlada šljiva do tri godine starosti; šljiva starija od tri godine; loza; kruška; kajsija; dunja; jabuka; likeri; ostala alkoholna pića (džin, travarica, pelinkovac…)), od ove godine ustanovljene su i specijalne nagrade i priznanja.

Prvih 50 učesnika koji pošalju četiri ili više uzoraka na ocenjivanje učestvuju u izvlačenju za specijalnu nagradu – kazan za rakiju od sto litara, a izvlačenje će se održati u Pranjanima na dan manifestacije. Takođe, ustanovili smo specijalna priznanja za damu-proizvođača i za najbolju rakiju iz inostranstva.

Rok za slanje uzoraka je 10. septembar. O svim pojedinostima (zapremina uzorka, podaci na uzorku, način slanja i kotizacija) možete se informisati na fejsbuk stranici Rakijada Pranjani i instagram nalogu rakijadapranjani_official ili na broj telefona 061/187-78-54 (Aleksandar).

Na dan manifestacije će biti održano i ekipno takmičenje u ispijanju rakije (prepoznavanje bezbojnih rakija, prelazak preko grede, izvlačenje na nategu… i druge discipline) po kom je Rakijada u Pranjanima postala prepoznatljiva, kao i takmičenje za najbolju pitu/gibanicu.

Pojedinosti o ovim takmičenjima i detaljan program manifestacije biće objavljeni na navedenoj fejsbuk stranici i instagram nalogu, a svoju ekipu za takmičenje u ispijanju možete prijaviti takođe na broj 061/187-78-54.

 

Izvor: Morava info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button