kultura

Zoranu Cvijanoviću nagrada „Mija Aleksić – Biti glumac“ biće uručena u subotu

Ceremonija svečanog uručenja nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac”, Zoranu Cvijanoviću, biće upriličena u subotu, 28. septembra 2024. godine u 19 sati u velikoj sali Kulturnog centra “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu.

Nagrada je, u čast velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta Mije Aleksića, rođenog u Gornjoj Crnući (opština Gornji Milanovac) ustanovljena 2018. godine i dodeljuje se dramskom umetniku za izuzetan doprinos umetnosti glumi.

Zorana Cvijanovića – pozorišnog, televizijskog i filmskog glumca za ovo vredno priznanje predložili su dosadašnji laureati: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić, Olga Odanović i Branimir Brstina, što je upravni odbor Kulturnog centra jednoglasno i usvojio.

Zoran Cvijanović – rođen je u Beogradu 1958. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1982. u klasi profesora Minje Dedića i asistenta Vladimira Jevtovića. Prva uloga nakon studija bila mu je u TV seriji “Sivi dom“. Do danas je glumio u više od 50 filmova i TV serija.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a potom i Ateljea 212. Od 2002. godine ima status slobodnog umetnika. Režirao je nekoliko filmova.

Septembra 2016. postao je direktor Visoke škole dramskih umjetnosti Andrićgrad. Penzionisao se krajem januara 2024.

Maja ove godine dodeljena mu je Nušićeva nagrada za životno delo.

Dodelu će upotpuniti nastup mališana “Folklorištanceta”. Reč je o koncertu, u kojem deca kroz šarenilo folklora, igru i pesmu govore o našoj tradiciji.

 

 

GM PRESS/KC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button