DRUŠTVO

Biser etno turizma

Dve decenije neprekidnog rada u seoskom turizmu, simbolika su savršenog kvaliteta, istrajnosti i uspeha. „Tri hrasta“ ne čine samo hrastovi. „Tri hrasta“ čini kuća Gordane Milošević, u selu Klatičevo na 6 km od Gornjeg Milanovca. Kako se rodila ideja da hrastovi postanu kuća, koja će mnogim turistima biti jedna od omiljenih destinacija, razgovaramo sa vlasnicom „Tri hrasta“.

Rad u turizmu počeo je pre tačno dvadeset godina. Bila sam među prvih petnaest, koji su počeli da se bave seoskim turizmom. Posedujemo komforne sobe za goste, trenutno imamo dvadeset devet ležajeva, saunu, avantura park za decu, velike terase kao i bazen. Imamo dosta dečijih kampova. Naši posetioci se zadovaljavaju lepom i čistom prirodom, domaćom hranom. Na našoj trpezi se, pored naše tradiconalne kuhinje, veoma često nalaze i italijanski specijaliteti – ističe Gordana.

Gordana Milošević

Kako u Srbiji, tako i milanovačkoj opštini etno-turizam iz godine u godinu postaje sve značajniji deo turističke ponude, pružajući posetiocima priliku da urone u duh i način života lokalnog stanovništva. Da bi opstali na tržištu koje je sve više zahtevno, veoma je važno da volite svoj posao, kaže naša sagovornica i dodaje:

Posle dvadeset godina rada kažem da ljubav prema poslu mora da postoji. Mlađi ljudi, koji žele da se bave seoskim turizmom, dolaze na konsultacije. Prvo što pitaju jeste koliko se može zaraditi od ovog posla, ali ne shvataju da bi se bavili ovim poslom moraju prvo da vole selo, prirodu, sve specifičnosti ovog kraja – uz osmeh govori naša sagovornica.

I baš kao što kaže Gordana, ljubav je pokretač svega, prosto na svakom koraku u ovom lepom domaćinstvu se vidi ljubav. Autentične seoske kuće, brojni antikviteti, uređeno cvetno dvorište, a u delu dvorišta moderan bazen odgovarajućih dimenzija, dovoljno da privuče svakog turistu. Rečima je teško opisati lepotu prirode koja okružuje Etno domaćinstvo „Tri hrasta“ , najboje je posetiti dom Miloševića i uživati u sjaju tradicije. Poseban pečat svemu daje odlična gastronomaska ponuda kao i udobnost smeštaja.

Nudimo polupansion, doručak i večera, osim u dečijm kampovima. Tu imam tri osnovna obroka i dve dodatne užine. Najveću pomoć mi pružaju deca. Prilagodila sam prizemlje osobama sa invaliditetom. Pored gostiju iz Srbije, takodje imam goste iz Italije, Norveške, Poljske, Grčke, i tako dalje – kaže Gordana.

Ono što smo primetili tokom našeg kraćeg boravka u ovom divnom domaćinstvu, jesu specifični nazivi smeštajnih jedinica, koji simbolizuju darove prirode ovog kraja, kao što su višnja, jabuka, dunja, jagoda, a uskoro će se među njima naći i šljiva, govori naša sagovornica, a mlade koji žele da uđu u svet etno biznisa savetuje sledećim rečima:

Mladima koji žele da se bave ovim poslom, poručujem da ga vole i da imaju želju da se bave njime, jer je jedino tako, uspeh neizbežan. Što se tiče naših planova za budući period, za sada nemamo u planu proširenje kapaciteta, volela bih da nastavimo sa radom kao i do sada – naglašava naša sagovornica.

Etno turizma u Gornjem Milanovcu, postaje neodoljiva opcija za putnike željne da dožive lokalnu kulturu, običaje i tradiciju. Turisti ne samo da otkrivaju nasleđe Srbije, već i doprinose očuvanju i podršci lokalnim zajednicama, koje čuvaju ovu bogatu baštinu, baš kao što to čine Miloševići u Klatičevu, u okviru svog već prepoznatljivog Etno domaćinstva “Tri hrasta”.

 

 

GM PRESS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button