DRUŠTVO

Piće bogova iz Šarana

U mestu Šarani, nedaleko od Gornjeg Milanovca u vinariji „Mali šareni podrum“, proizvode se razne sorte vina. Dejan Milošević, vlasnik vinarije maštao je o njenom osnivanju još od srednjoškolskih dana. Redovno je posećivao festivale i salone posvećene vinu, gde je upoznao iskusne vinare. Jedan od njih bio je i vinar Božo Aleksandrović.

Dosta sam razgovarao sa iskusnim vinarima i zaista sam dobio korisne savete. Poslušao sam savet Boža Aleksandrovića i po njegovoj preporuci sam zasadio „Sauvignon Blanc“ 2008. godine. Nakon tri godine, od te sorte smo napravili naše prvo vino. „Sauvignon“ sa našeg područja je zaista aromatičan i to je doprinelo da vino bude jako dobro. Za prvi put, napravili smo vino, kojim smo bili i više nego zadovoljni. Nakon toga sam odlučio da izgradim podrum i počnem da proizvodim razne sorte vina. U našem vinogradu pored „Sauvignona“, imamo zasade crvene sorte Merloa i Kaberne Frana, kao i Tamjaniku od koje pravimo oranž vino – rekao je Dejan Milošević, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva „Mali šareni podrum“.

Dejan Milošević, poljoprivredno gazdinstvo „Mali šareni podrum“

Dejan nam je otkrio sa kojim teškoćama se susreće u toku godine:

Generalno, proizvodnja vina je jako zahtevna. U vinogradima se ne može podići protivgradna zaštita, jer bi na taj način uticaj sunca bio znatno smanjen, a sunce je jedno od glavnih faktora za stvaranje arome. Ove godine smo imali problem sa mrazom, koji je baš napravio ogromnu štetu u zasadima belog grožđa. Pored svih poteškoća sa kojima se suočavam, ne bih mogao da nastavim da se bavim ovim poslom da nema ljubavi. Ovim poslom se ne mogu baviti ljudi koji u njemu vide samo korist – zaključio je Milošević.

Pored vina, u „Malom šarenom podrumu“ proizvodi se i rakija i odličan domaći konjak. Za svaki proizvod Dejan koristi svoje voće, pa tako pored grožđa uzgaja i šljive. Dejan je pravi primer da se trudom i zalaganjem svi snovi mogu ostvariti. Iako pri svom radu nailazi na brojne prepreke, on ne odustaje i u planu mu je, da u godinama koje slede proširi svoju proizvodnju.

 

GM PRESS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button