VESTIZAJEDNICA

Kiseli kupus neizostavni deo zimnice

Sezona pripreme zimnice u punom je jeku. Nakon paprike i ajvara, na red je došlo ostavljanje turšije i kupusa. Na milanovačkoj Zelenoj pijaci ima svega, mada kupci komentarišu nešto više cene koje prodavci pravdaju letnjim sušama.

Šta da kažem, nije neka prodaja, sve je loše rodilo ove godine. Nisu bili neki vremenski uslovi, rod je loš, otuda i ovakve cene. Mada, s obzirom na to da je sve poskupelo, na pijaci i nisu toliko visoke cene. Kupus se pomalo uzima, još mu nije glavna sezona. Zasada je 50 dinara, može da se nađe i jeftinije, sve zavisi od kvaliteta. Ovaj moj je odličan – kaže preprodavac.

Osim što je tradicionalna srpska salata, kiseli kupus se smatra i najzdravijom hranom u zimskom periodu. Upravo se za kiseli kupus kaže da je jedina namirnica koja je zdravija ukiseljena nego sveža, a recepti za njegovu pripremu su manje, više isti.

Na pijaci se kupus kreće od 40 do 60 dinara, a kažu da je najbolji onaj iz Semedraži koji se zaliva iz Dičine. Dodaju još i da je kiša pala u poslednjem trenutku i da je ove godine strahovali za rod, kojeg je, na svu sreću, ipak bilo.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button