VESTIZDRAVSTVO

Predavanja o polno prenosivim bolestima i HPV vakcinaciji

Tim Doma zdravlja Gornji Milanovac je tokom  čitavog meseca decembra čiji je početak obeležen i kao Dan borbe protiv Hiva, organizovao predavanja za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola.

Obišli smo skoro sve osnovne škole na području grada i održali predavanja učenicima 7. i 8. razreda. Danas smo bili u OŠ “Desanka Maksimović”. Prvi deo predavanja odnosio se na polno prenosive bolesti, lečenju i prevenciji. Drugi deo predavanja održala je koleginica dr Dragana Radojević, pedijatar, koja je govorila o HPV vakcini kao načinu prevencije protiv HPV virusa. HPV (humani papiloma virus) je glavni uzročnik karcinoma grlića materice, Mislim da su ova predavanja zato veoma važna, da bi se probudila svest u široj javnosti o značaju vakcine protiv ovog virusa koji može izazvati niz drugih oboljenja, kao i drugih vrsta kancera. Preporuka je da se devojčice i dečaci uzrasta od 9. do 19 godina vakcinišu-rekla je dr Biljana Obradović-Ralović, ginekolog.

dr Biljana Obradović-Ralović, foto/Gm Press

Najnovija istraživanja pokazala su da HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto.

To je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice.

HPV vakcina štiti od devet različitih tipova tog virusa a najefikasnija je kada je devojčice i dečaci dobiju pre nego što dođu u kontakt sa virusom.

To je zato što vakcina može samo da spreči zarazu, a ne može da ukloni virus iz organizma kada on jednom uđe u njega.

Ovaj virus je toliko rasprostranjen da je nužno sprovesti vakcinaciju mladih pre nego što oni postanu seksualno aktivni.

„Vakcina takođe prevenira i pojavu genitalnih kondiloma za koje je pokazano da je uzročnik takođe HPV, smatraju stručnjaci.

foto/Gm Press
foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button