ekonomijaVESTI

Preduzeće Rudnik i flotacija Rudnik uspešno realizovalo poslovnu 2022.godinu  

Kraj poslovne 2022.godine donosi sumiranje i analiziranje postignutih rezultata. Rudnik flotacija Rudnik može se pohvaliti uspešnim poslovanjem.

-Mi smo ušli sa ambicioznim planovima u ovu godinu, sa planiranim troškovima i budžetom ali nažalost, posle tri meseca smo shvatili da nešto moramo menjati. Zbog rata u Ukrajini došlo je do strahovitog poremećaja na tržištu, kako sirovina, tako i energenata. Ono što smo mogli da uradimo, jeste da ispunimo sve svoje fizičke planove koji se tiču proizvodnje a finansijski planovi su zavisili od spoljnih faktora. Orijentisali smo se na apsolutno smanjenje troškova i smatramo da ćemo ovu godinu završiti što se tiče finansijskog poslovanja, veoma uspešno. Mogu reći i to da smo već petnaest dana pre Nove godine ispunili Plan proizvodnje i prerade rude, to se isto odnosi i na koncentrate olova, cinka i bakra. Ono što uvek pominjem jeste da veliku pažnju posvećujemo geološkim istraživanjima, tj.da nam je dominantan cilj da pronađemo nove rudne rezerve. Ove godine, kao i prethodnih to smo uspeli- pronašli smo rude onoliko koliko smo i otkopali- kaže Aco Ilić , generalni direktor Rudnik i flotacija Rudnik.

Aco Ilić , generalni direktor Rudnik i flotacija Rudnik.

Akcenat  je na društveno odgovornom poslovanju, odličnoj saradnji sa lokalnom zajednicom, kao i zapošljavanju novih kadrova. U toku ove godine u penziju je otišlo jedanaestoro radnika a posao je dobilo 36 novih. Sa tom tendencijom nastaviće se i naredne godine u toku koje će još 12 radnika ispuniti uslove za odlazak u penziju.

Što se tiče ulaganja u budućnost i mlade kadrove , Rudnik i flotacija Rudnik imaju 8 stipendista-naglašava Ilić i dodaje:

Zbog zaštite životne sredine studioznije smo se posvetili upravljanju otpada , napravili smo plan i ceo projekat. Sa implementacijom projekta krenuli smo od aprila meseca i time postigli odlične rezultate. Nama nije bio cilj da na tome zaradimo, već da nađemo najbolje moguće rešenje za otpad koji postaje problem kako na nivou države, tako i na nivou čitave Evrope i sveta.

Ove godine od prodaje čelika i gvožđa Rudnik je prihodovao oko  5.700.000 i ta sredstva su opredeljena u humanitarne svrhe, za troškove lečenja jednog obolelog radnika, kao i pomoć porodici radnika kome je izgorela kuća.

Što se tiče zarada ove godine beleži se i povećanje  plata za oko 11%

– Prosečna plata za mesec novembar na nivou celog preduzeća bila je 90.000 dinara neto. U toku ove godine smo, zbog porasta troškova i zbog inflacije povećali masu za platu, za devet miliona dinara, što u procentima iznosi negde oko 11%. Tokom godine bilo je ukupno 20 povreda radnika, od toga su bile 2 teške a 18 lakših – rekao je Ilić.

 Radnici su osigurani 24 časa a što se tiče lekarske zaštite, Rudnik ima potpisan ugovor sa VMA .

 Ivan Komatina, direktor preduzeća „Contango“ u čijem se vlasništvu nalazi Rudnik i flotacija Rudnik , govorio je o preduzetim koracima na polju energetske efikasnosti:

-Mi smo prepoznali da opstanak bilo kog preduzeća u ovim teškim uslovima zavisi od nas samih, tako da smo prinuđeni da pronađemo unutrašnje rezerve i da napravimo maksimalnu uštedu koliko god možemo. Pre svega, to je energetska efikasnost smanjenje troškova i računa za elektroenergiju. Mi smo već postavili solarne panele a iduće godine ćemo implementirani solarnu elektranu oko jednog  megavata i time ne baš mnogo ali značajno doprineti energetskoj efikasnosti. Promenili smo sistem osvetljenja u flotaciji, grejanje u flotaciji, tako da ćemo uspeti da uštedimo značajna sredstva na taj način –  rekao je Ivan Komatina direktor „Contango“ Beograd.

Ivan Komatina – direktor „Contango“ Beograd.

Na samom kraju ovog teksta pomenimo da je Regionalne privredna komora Kraljevo ove godine u okviru dodele priznanja privrednim društvima i pojedincima za postignute rezultate Privrednom društvu Rudnik i flotacija Rudnik dodelila “Zlatnu plaketu” povodom 70 godina postojanja i uspešnog rada.

GM PRESS/Marijana Jakšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button