kulturaVESTI

Edicija “Ex corde poesis” (Poezija srca) pred Milanovčanima

Milanovačkoj publici, ljibiteljima poezije sinoć su se u Kulturnom centru predstavili legendarni srpski pesnik Pero Zubac kao i njegov sin književnik i muzičar Miloš Zubac. Naime održana je promocije knjiga edicije „Poezija srca“, urednika i pesnika Boška Lomovića u izdanju  izdavačke kuce“ Grafoprint“ iz Gornjeg Milanovca. Predstavljena je zbirka novih i starih pesama“Odabrana sećanja“ koju potpisuje Pero Zubac  koji je i otvorio veče poezije u našem gradu.

Govorio sam iz zbirke pesama „Povratak Mostaru“, reč je o knjizi koja je objavljena prvi put 2006.godine u Sarajevu gde smo je i promovisali. Sećanja na tu promociju veoma su sveža, znate, Hrvati su tog dana prešli granicu i došli da čuju svog pesnika – seća se pesnik kroz smeh.

Pero Zubac – pesnik

Pero Zubac,Legendarni srpski pesnik i  tvorac čuvene poeme Mostarske kiše koja je sa zanosom recitovana u mnogim domaćim i stranim zemljama oživeo je sećanja i uspomene na ljude ovog grada

Ja sam imao svog izdavača ovde, davno, to su bile „Dečije novine“- najbolji izdavač u Srbiji. Moj veliki prijatelj bio je Rade Rančić, najbolji dizajner u zemlji. Sada imamo divnu saradnju sa Grafoprintom iz Gornjeg Milanovca i drago mi je što sam se ponovo vratio ovde. Moram da pomenem da mi je Rade Rančić radio „Izabrana dela“, koja su objavljena u Hrvatskoj dva puta u šest tomova. Bio je najbolji u Jugoslaviji  i Hrvati su ga zvali da on uredi moje knjige. A često sam dolazio ovde i sa Miroslavom Antićem– seća se Zubac.

Takođe sinoć su  predstavljene i zbirka pesama“Povratnici u ljubav“ kao i zbirka eseja „Četvrta zemlja“ koje potpisuje Miloš Zubac, književnik i muzičar

Radostan sam prirodno, publika je divna a ono što me impresionira jeste prisustvo velikog broj dece. Divno je nastupati  pred vašom  publikom.I ranije sam dolazio ovde ali još kao dete tako da je ovo bio moj prvi nastup.

Miloš Zubac – književnik i muzičar

Kao i nebrojeno puta do sada i ovog puta sa pravom možemo reći da Milanovčani veliku pažnju posvećuju razvoju kulturnog života ovog grada.

GM PRESS/ Marijana Jakšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button