Veterinari upozoravaju da je ovo vreme svinjokolja i da treba obavezno nakon klanja izvršiti pregled mesa na trhinelozu.Jedna od ambulanti na podučju opštine Gornji Milanovac koja vrši analizu mesa jeste Veterinarska ambulanta Tomašević .
– Trihineloza je parazitsko oboljenje koje je kod čoveka, prvi put dijagnostikovano u prvoj polovini 19. veka. Obolevanje se registruje najčešće u toku kasne jeseni (period tzv. “svinjokolja”) i zime. Uzročnik trihineloze je larva parazita Trichinella spiralis, valjkasta glista, nevidljiva golim okom. Kao parazit ova larva živi u mišićima divljih životinja ali nalazi se i kod svinja, pasa i mačaka. Na pregled treba doneti mišićni deo dijafragme, međurebarnih mišića ili mišića vrata, jer se pregledom drugih delova mesa može dobiti lažno negativan rezultat – naglašava veterinar Nemanja Tomašević.
Prema dosadašnjim analizama ,Tomašević kaže da je bilo pozitivnih nalaza, ali ne mnogo. Zaraženo meso se u praksi proglašava neupotrebljivim i uklanja se uz prisustvo veterinarskog inspektora. Cena pregleda je 400 dinara po uzorku, što je simbolično u odnosu na rizik konzumacije mesa koje nije pregledano. Ukoliko dođe do zaraze kod osobe se javlja mučnina, dijareja, bolovi u mišićima i temepartura. Savet je da se osoba odmah javi lekaru kako ne bi došlo do ozbiljnijih i težih oblika zaraze .
–Svinja se zarazi tako što pojede zaraženog pacova a čovek se zarazi kada pojede nedovoljno kuvano ili nedovoljno pečeno meso. U slučaju da se potvrdi trihineloza kod svinje, deratizacija (uništavanje glodara) pod nadzorom stručnih službi je obavezna u delu domaćinstva gde se gaje svinje – ističe Tomašević.
Uzročnici trihineloze se uništavaju termičkom obradom mesa, a najčešće se ljudi zaraze konzumirajući kobasice i sušene šunke. Treba napomenuti da prilikom kupovine svežeg mesa u registrovanim klanicama u HACCP sistemu nema bojazni za kvalitet mesa, jer veterinarska inspekcija svakodnevno vrši kontrolisanje uzoraka mesa kako na trihinelu tako i na druge parazite.
GM PRESS/Marijana Jakšić