DRUŠTVOVESTI

Socijalna slika Gornjeg Milanovca

Nepovoljna ekonomska situacija, period rata, ostajanje bez posla kao I  svakodnevna poskupljenja ostavljaju traga u društvu, što dovodi do povećanja broja korisnika socijalne pomoći.Na području opštine Gornji Milanovac u odnosu na prošlu godinu beleži se blagi porast korisnika socijalne pomoći u svim kategorijama, rekao nam je Dragan Vučićević direktor Centra za socijalni rad i dodao:

Na području opštine Gornji Milanovac ima 103 korisnika stalne novčane pomoći dok  tudju negu i pomoć preko Centra prima 296 korisnika. Što se tiče jednokratne novčane pomoći od početka godine do sada bilo je 1476 zahteva. Jednokratna novčana pomoć po odluci o socijalnim davanjima u opštini Gornji Milanovac ne može preći iznos minimalne neto zarade u Republici. Postoje nekoliko oblika davanja te pomoći, odnosno pomoć za različite potrebe tako da se iznos jednog davanja kreće od 10.000 do 15.000 dinara. Lica mogu tražiti jednokratnu pomoć četiri puta godišnje prema sadašnjem pravilniku. Što znači mogu tražiti za nabavku ogreva, za plaćanje računa za komunalije, za školske udžbenika, za ličnu higijenu za kupovinu namirnica, za nabavku lekova. I da napomenem da je u toku priprema nove Odluke o socijalnim davanjima u opštini Gornji Milanovac prema kojoj će lica u stanju socijalne potrebe moći da podnesu molbu tri puta s tim da mogu I četvrti put ali da se taj Zahtev odnosi na nabavku odnosno plaćanje lekova I troškova lečenja. Jednokratnu pomoć mogu da dobiju svi oni koji imaju mesečna primanja niža od polovine minimalne mesečne zarade u Republici što je sada iznos oko 17000 do 18000 dinara zavisno od meseca do meseca – rekao je Dragan Vučićević direktor Centra za socijalni rad Gornji Milanovac.

Dragan Vučićević-direktor Centra za socijalni rad

         Ukoliko uporedimo broj korisnika socijalne pomoći I broj stanovnika opštine Gornji Milanovac, možemo reći da se socijalna slika Milanovca nekada jakog industrijskog centra danas ni malo ne razlikuje od ostalih gradova koje je  takodje pogodila loša ekonomska situacija.

GM PRESS/ Marijana Jakšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button