VESTIZAJEDNICA

Održano predavanje o api terapiji

Predavanje o api terapiji održano je u subotu u Velikoj sali opštine Gornji Milanovac. Pčelinji proizvodi imaju veliki preventivni I lekoviti kapacitet za ljudski organizam pa su u tom smislu prava ekološka terapija, smatra dr Mirjana Jovanović, api terapeut, mikrobiolog i pisac knjige “Gde su pčele tu je I zdravlje”.

Api terapija, iako tradicionalna i anahrona metoda, dobija na snazi, zahvaljujući brojnim istraživanjima i dokazima zasnovanih na iskustvima i nasleđu tradicionalne medicine. Ta istraživanja i dalje traju, posebno kada je u pitanju pčelinji otrov, za koji se dokazuje da ima i lekoviti potencijal. O validnosti pčelinjih proizvoda nije teško govoriti, ali u tome treba biti odmeren I odgovoran, ali tačno je da imaju koristan efekat u lečenju.

Ono što su pčele proizvele, su supstance kompatibilne su ljudskom biologijom, koje naš organizam prepoznaje I zato su ekološka terapija, gde nema prilagođavanja i odabiranja, nego se sve se usvaja u onoj meri u kojoj može da se energetski, zaštino i farmakološki odreaguje, da se postignu željeni efekti. Api terapija je holistička disciplina koja radi za ceo organizam, njegov imunitet, energetiku, regenerativni potencijal i balanse – kaže dr Mirjana Jovanović.

dr Mirjana Jovanović, foto/Gm Press

Nestankom pčela na Zemlji, nestali bismo i mi. Svet bi ostao bez brojnih vrsta voća i povrća, čime bi ljudski rod bio izložen avitaminozi i ranom umiranju.-

To je apsolutno tačno, jer su pčele zajedno sa biljnim svetom tvorci ekosistema u kome živimo I ne možemo se predstavljati ni kao njegovi gospodari, ni kao njegovi keatori, ni kao korektori. Kada budemo shvatili tu najvažniju ulogu, onda ćemo promeniti ponašanje. Ovako smo agresori koji, ako deluju tako na životnu sredinu, deluju i na bića koja su kreatori upravo te iste sredine– kaže dr Jovanović.

Predavanju su prisustvovali i članovi Udruženja pčelara “Matica” iz Gornjeg Milanovca, ali i svi oni koji se želeli da čuju nešto više o ovoj vrsti lečenja.

foto:Gm Press
foto:Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Moravičkog okruga” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button