kulturaVESTI

Jubilarni, 50. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu

Gornji Milanovac će u subotu, 8. oktobra 2022. godine biti prestonica narodne umetnosti. Ova manifestacija, duha, kulture i tradicije po šesti put za redom biće realizovana u gradu pod Rudnikom.
Ideja vodilja je: prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja sa prostora Srbije.


Po onome što čini i koliko uspeva da doprinese očuvanju i negovanju narodne kulture i tradicije, Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, stekao je pravo da se svrsta u sam vrh svetkovina ove vrste.

Gornji Milanovac će i ove godine, biti domaćin republičkoj svetkovini narodne umetnosti i podsticaj kako bi se kulturna baština i nematerijalno kulturno nasleđe čuvalo i negovalo. Na Saboru će biti predstavljeno ononajreprezentativnije iz bogate riznice tradicionalne kulture sa prostora Srbije.
Narodni sabori (ili zborovi) u našoj istoriji imaju mnogo potvrda da su bitni pokazatelji narodnog i državnog života. Prvi Sabor narodnog stvaralaštva Srbije organizovao je Savez amatera Srbije u Leskovcu pre pet decenija, zatim se održavao u Aleksandrovcu i Topoli. Ovogodišnji 50. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije značajano doprinosi očuvanju i negovanju tradicionalne narodne duhovne kulture, a predhodili su mu afirmisani regionalni sabori.

U subotu, 8 oktobra, predstaviće se najbolji čuvari tradicije: igrači, pevači, vokalni i instrumentalni solisti i grupe narodnih svirača sa autentičnim vrednostima iz svojih sredina. Tako će se bogata riznica narodne tradicije prikazivati i istovremeno čuvati od zaborava, prenoseći je na mlađe naraštaje.
Početak programa u velikoj sali Kulturnog centra (Dom kulture) je u 19:00 sati.

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button