VESTIZAJEDNICA

Mala Gospojina u Cigan mali

Milanovački Romi danas slave Malu Gospojinu. Dočekali su je sinoć paljenjem sveća u Cigan mali a ispratiće je 23. septembra. Tako slave već decenijama, ovaj dan posvećen Bibiji, romskoj pramajci, zaštitnici zdravlja dece. Ovogodišnji domaćini slave su Nebojša Vuletić i Marijana Karanfilović.

Godinama slavimo ovaj dan za zdravlje neše dece, molimo se i uveče palimo sveće kod hrasta. Nakon lomljenja kolača, služimo se i teramo sa muzikom dokle možemo -kaže Dragan Vuletić.

Dragan Vuletić, foto/GM Press

 Romski običaj je da za današnji praznik žene peku piliće i spremaju podvarak. Prase, jagnje i ostalo je već gozba. Deca se Maloj Gospojini mole u gospojinino zdravlje, kao  njeni pilići“. Svaka kuća ima svoje goste i slavi pored uličnog slavlja i kod svoje kuće, kažu domaćini. Nakon lomljenja kolača, ljudi se posluže, a posle idu kući sa gostima. Sva tri dana se kuva vruća rakija. Kolač je danas, za iduću godinu, preuzeo Ivan Nikolić.

Već decenijama unazad Romi slave Bibiju, zaštitnicu Roma, koja je spasla romsku decu od kuge. Tetkica Bibija je praznik pravoslavnih Roma širom sveta. Svako mesto i svaki grad ima svoj poseban datum obeležavanja praznika. Sinoć smo tradicionalno palili sveće ispred našeg zapisa, danas smo slomili kolač, nakon čega nastavaljamo slavlje uz našu romsku muziku, ovde u našoj Cigan mali– kaže Nikolić.

Ivan Nikolić, domaćin slave za narednu godinu, foto/GM PRESS

Po zapisima iz romskih knjiga, ovako se slavi sigurno 170 godina. Romska slava u Cigan mali u Gornjem Milanovcu je za pamćenje. U vreme trodnevnog slavlja ulica je zatvorena, muzika ispod šatora glasna, ali to komšijama ne smeta, saznajemo od domaćina, naprotiv, mnogi od njih se priključe njihovom slavlju. Ovogodišnji domaćini se zahvaljuju opštini Gornji Milanovac koja je doprinela da se ova manifestacija dovede na viši nivo i da se tradicija održi.

foto:Gm Press

Na današnji praznik Romi u Gornjem Milanovcu pesmom i igrom slave i ime čuvenog milanovačkog lekara i humaniste Dušana Stefanovića, koji je ih je 1941. godine spasio sigurne smrti, jer su Nemci planirali da ih odvedu na streljanje u Kragujevac.

foto/Gm Press
foto/Gm Press
foto:Gm Press
foto:Gm Press

GM PRESS/A.Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button