kulturaVESTI

Održano “Veče pod grmom”

Osamnaesta po redu tradicionalna smotra narodnog stvaralaštva „Veče pod grmom“ održana je sinoć u Takovu, na platou ispred istorijskog Takovskog grma ispod kojeg je davne 1815. knez Miloš podigao Drugi srpski ustanak. Ova manifestacija se uvek organizuje na Pantelijevdan, kada se održava i tradicionalni takovski vašar.

Ne zna se tačno koliko dugo traje takovski vašar, ali ima jako dugu tradiciju. Takovski grm, onaj ovdašnji,  izabrao je knez Mihailo Obrenović 1865. godine za naslednika starog takovskog grma i tako nastavio legendu. Ovim večerašnjim folklornim nastupima mi nastavljamo da negujemo tradiciju sa velikim brojem mladih i starijih izvođača iz ovoga kraja – rekao je Radoš Gačić u ime Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Radoš Gačić, KC GM

Cilj ove manifestacije je da istakne sve lepote Takova, ali i da pokaže da tradicija i kultura, gledano kroz igru i pesmu ne stare, već se podmlađuju. Jučerašnji program otvorio je Milutin Satarić, nekadašnja Prva frula Srbije u pratnji Narodnog orkestra KUD „Šumadija”. U nastavku su se predstavili igrači trećeg ansambla KUD „Šumadija” igrama iz Šumadije, nakon čega su se predstavili i igrači četvrtog anasambla ovog KUDa igrama iz Levča, a nastupila je i izvorna pevačka grupa „Crnućanka“, predvođena Ivanom Todorović, etnomuzikologom. 

Veče pod grmom organizuje Kulturni centar Gornji Milanovac u saradnji sa turističkom organizacijom, Muzejom rudničko-takovskog kraja i MZ Takovo, a pod pokroviteljstvom Opštine Gornji Milanovac.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Kuda ide Gornji Milanovac” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button