kulturaVESTI

Muzej rudničko-takovskog kraja: Nastavak arheoloških istraživanja na Rudniku

U Muzeju rudničko-takovskog kraja trenutno je postavka Izložbe “Crkve brvnare opštine Gornji Milanovac” za koju, prema rečima direktora Aleksandra Marušića, vlada veliko interesovanje. I u narednom periodu iz Muzeja najavljuju niz kulturnih aktivnosti. Nakon izložbe slika, crteža i umetničkih instalacija kanadskog umetnika Satka Hadžihasanovića 10 avgusta, posetioci će biti u prilici da se u Sinđelićevoj podsete milanovačkih zlatnih košarkaških dana.

Već 10. avgusta u muzeju u Sinđelićevoj je promocija knjige „Istorija milanovačke košarke“, autora našeg sugrađanina Milorada Petrovića, podsećanje na istorijat gradske košarke od davne 1972. godine. Ono što će obeležiti rad Muzeja ovog leta jeste nastavak 13. sezona arheoloških iskopavanja na Rudniku. Trenutna iskopavanje se vrše na bogomolji iz 14. veka na Vujuća imanju na lokalitetu Metaljka ispod Ostvice. Ta iskopavanja su započeta pre 40 godina, tako da smo nastavili sa projektom i došli do značajnih rezultata. Paralelno sa radovima na Rudniku, u završnoj smo fazi inovirane stalne postavke u Brkovića kući koja će posetiocima biti predstavljena već od septembra –rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, foto/Gm Press

Izložba kraljica „Draga između slave i anateme“ putuje u Narodni muzej u Smederevo, a kada je u pitanju izdavačka delatnost muzeja, završena je muzejska sveskaArheologija od A do Š” za najmlađe posetioce a u štampu uskoro izlazi i VII tom dinastije Obrenović.

U muzeju kažu da su zadovoljni posetom sugrađana i gostiju Brkovića kući u Sinđelićevoj, muzeju u Takovu, a da posebno interesovanje vlada za kuću kneza Miloša u Crnući. Ukoliko ste u poseti Gornjem Milanovcu ili imate slobodnog vremena, svakako iga iskoristite da obiđete Muzej rudničko-takovskog kraja, koji i ovog leta nudi brojne sadržaje.

GM PRESS/A.Stevanić

Ovaj tekst je pisan u okviru projekta “Kuda ide Gornji Milanovac” koji sufinansira Opština Gornji Milanovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button