DRUŠTVO

Još puno prostora za unapređenje položaja žena u poljoprivredi

Nacionalna konferencija „Nevidljive heroine Srbije” u Čačku

Čačak, 15. oktobar 2024. godine – Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, 15. oktobra, u Kulturnom centru Čačak održana je Nacionalna konferencija „Nevidljive heroine Srbije,” kako bi se istakla uloga žena u ruralnim sredinama, značaj njihovog ekonomskog osnaživanja i kako ostvariti napredak na tom polju. Konferenciju su organizovali Otvorena mreža za poljoprivredu – Moj Poljoprivrednik, u saradnji sa Centrom za negovanje tradicije Čačak, LAG-om Ča-GM i Forumom privrednika Čačka, uz podršku USAID Projekta Velika mala privreda, Vlade Republike Srbije, Grada Čačka, Kancelarije za poljoprivredu AGRO Logistic 032 i destilerije Gorda.

Prilikom otvaranja konferencije, prisutnima se obratio Danilo Golubović, savetnik predsednika Vlade za poljoprivredu i zajedničku poljoprivrednu politiku EU: „Žene na selu se suočavaju sa velikim izazovima, kao što je ograničen pristup resusrima, ali i sa stereotipima koji još nisu iskorenjeni u Srbiji. Zato Vlada Republike Srbije radi na poboljšanju njihovog položaja, prvenstveno kroz subvencije Ministarstva poljoprivrede. Bodovanje daje prednost ženama koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, a tu je i IPARD program Evropske unije za period 2021–2027. Podrška ženama se aktivno sprovodi, ali još nije na nivou na kojem Vlada želi da bude, pa će se te aktivnosti sigurno pojačati u budućnosti.“

Događaj je okupio brojne učesnice iz različitih delovaSrbije, stručnjake, predstavnike ministarstava, nevladinih irazvojnih organizacija i lokalne zajednice, uz stavljanjefokusa na socio-ekonomski položaj žena, na brojneizazove sa kojima se suočavaju i mogućnosti u njihovimlokalnim zajednicama.

Miloš Vujisić, organizator događaja i predsednik Otvorene mreže za poljoprivredu – Moj Poljoprivrednik, je naglasio da je ova konferencija jedan od koraka u prepoznavanju doprinosa žena iz ruralnih sredina, koje sučesto nevidljive u javnim i političkim sferama. „Dugogodišnji rad na terenu nam je omogućio da svakodnevno komuniciramo sa ženama koje su aktivni, često i ključni akteri za opstanak i razvoj gazdinstva. Našcilj je da im omogućimo veći uticaj u donošenju odluka iunapredimo njihove ekonomske mogućnosti”, dodao je g. Vujusić.

Program konferencije obuhvatio je širok spektar tema, odpredstavljanja aktuelne situacije, otežanog pristuparesursima, preko doprinosa žena očuvanju tradicije, do potencijala za inovacije u ruralnom razvoju, kao ipredstavljanje programa podrške koji su im naraspolaganju.

„Žene u ruralnim zajednicama igraju ključnu ulogu u održavanju poljoprivrednog razvoja, ali se i daljesuočavaju sa značajnim izazovima kao što su ograničenpristup obrazovanju, finansijskim resursima i priznanjemza njihov trud. USAID je posvećen podršci ovim ženamakroz naš projekat „Velika mala privreda“. Sarađujući sa lokalnim akterima, kao što je organizator ovog skupa, Agro logistic 032, ali sa i mnogim drugima širom Srbije, podstičemo praktične, inovativne pristupe koji rešavajuove prepreke,” izjavila je Naida Zečević-Bin, direktorkakancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija.

Nadežda Satarić, iz Udrženja Amity je posebno istaklaprobleme starosne strukture domaćinstava i zdravstvenezaštite žena. Od 2,5 miliona stanovnika seoskih sredina, oko 50% čine žene. U poljoprivrednu proizvodnju je uključeno 23% žena starosti od 65 do 69 godina, dok je starijih od 85 godina uključeno 11,9%. Neplaćeni kućni rad i briga o drugim članovima porodice su dominantnaodgovornost žena na selu. “Čak 66% žena koje žive naselu nisu uplaćivale doprinose za penziono i zdravstvenoosiguranje i zato mnoge od njih nemaju osnov za zdravstvenu zaštitu. Zato ćemo se mi danas zalagati da u deklaraciju uđe predlog da se u okviru Zakona o zdravstvenom osiguranju razradi ova tema i da svimženama obezbedimo osnovnu zdravstvenu zaštitu, jer suone čuvari naših sela, tradicije i porodice,” dodala je gđa Satarić.

U nastavku programa prikazan je i kratkometražni film „Žena iz krša,” koji je predstavio lične priče žena iz ruralnih područja. Vlasnica destilerije Gorda je predstavila primer dobre prakse i kako jedan tradicionalno muški posao, mogu uspešno da vode tri žene.

Usledio je i odličan panel “Žene u selima – od čuvara tradicije do pokretača promena”.

Događaj je nastavljen dodelom priznanja ženama koje su se posebno istakle svojim delovanjem u lokalnim zajednicama. Priznanja su dodeljena u pet kategorija, čime su prepoznate heroine 2024. godine za njihov izuzetan doprinos ruralnim sredinama.

Nakon dodele priznanja, svečano je usvojena Deklaracija o osnaživanju žena u ruralnim sredinama, koja postavlja temelje za buduće aktivnosti i konkretne mere usmerene na unapređenje položaja žena na selu.

Posetioci su imali priliku i da degustiraju autentične domaće proizvode izrazličitih krajeva Srbije na Sajmu lokalne hrane, koji je dodatno ukazao na značaj domaćih proizvoda i unapređenje ekonomije sela.

Očekivanja organizatora su da ova konferencija postavi temelje dalje saradnje i da se sledeće godine predstave konkretni pomaci u osnaživanju žena iz ruralnih područja Srbije.

 

 

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button