kultura

Mice Jankulovski: “Prostor i forma” – samostalna izložba slika i grafika

Micko Mice Jankulovski priznati makedonski slikar i karikaturista, dobitnik Gran – prija, najvrednijeg priznanja 17. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature (Gornji Milanovac, Srbija), kao i nagradne za životno delo u oblasti slikarstva „Lorenco Il Manjifiko“ na 12. Međunarodnom bienalu savremene umetnosti (Firenca, Italija), u utorak, 22. oktobra 2024. godine u Modernoj galeriji Kulturnog centra predstaviće izložbu slika i grafika “Prostor i Forma”.

„Izložba PROSTOR i FORMA Mice Jankulovskog deo je njegove sveobuhvatne konceptualne serije osnovnih oblika slikanih na platnu i štampanih na papiru.

Glavni atributi Jankulovskog dela su monohromnost, modularnost, umnožavanje i minimalizam. Osnovni oblici (krug, kvadrat, trougao, linija ili organski oblici) se sistematski primenjuju na velika kvadratna platna samo jednom bojom – crnom.

Forme se stvaraju izradom rastera na debelom sloju crne akrilne boje. Serija se pravi umnožavanjem formi unutar prostornog medija (platno ili papir), kao i umnožavanjem platna/papira u konceptualnu celinu.

Svetlost je sastavni deo Jankulovskog stvaralaštva, dok su njegovo iskustvo u palindromskim formama i animirani film osnova za različite mogućnosti tokom njihovog prikazivanja, koje doprinose uvek različitim doživljajima za gledaoce.“ (Kornelija Koneska, kustos izložbe)

Biografija:

Micko Mice Jankulovski (Slivovo, Ohrid, 1954) je makedonski slikar i karikaturista. Dobitnik je Gran – prija, najvrednijeg priznanja 17. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (Srbija), kao i nagradne za životno delo u oblasti slikarstva „Lorenco Il Manjifiko“ na 12. Međunarodnom bienalu savremene umetnosti u Firenci (Italija).

Jankulovski je multimedijalni umetnik koji je istraživao različite discipline – od crtanja do slikanja, koristeći različite materijale i tehnike, uključujući satirično slikanje stakla. Bavio se i crtanjem, a 1978. u Vardaru je debitovao animiranim filmom „Vuci i baci“. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Skoplju. Živi i radi u Skoplju kao direktor Osten-a i predsednik JKM-a – Udruženja crtanih filmova Makedonije

Jankulovski ima više od četrdeset samostalnih izložbi u prestižnim prostorima širom Makedonije, kao i na međunarodnoj sceni, uključujući: Srbiju, Grčku, Italiju, Bugarsku, Tursku i Francusku.

Tokom svoje pedesetogodišnje umetničke karijere stekao je mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su i El Greko, Umjetnik sveta, Gran pri, Prva nagrada Udruženja karikaturista Makedonije, Povelja likovnih umetnosti Arbitražne zajednice Makedonije, Nagrada 13. novembar iz Skoplja, Specijalna nagrada Svetske galerije crtanih filmova u Skoplju.

Pored toga, doprineo je razvoju vizuelne umetnosti u svetu svojim zalaganjem kao osnivač Muzeja crtanja u Ostenu. Predsednik je Bijenala crtanja u Austenu i predsednik Udruženja karikaturista Makedonije.

 

 

GM PRESS/KC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button