DRUŠTVO

Održano predavanje posvećeno dinastiji Karađorđevića -DINASTIJA KOJA NAM JE PODARILA GRAD

Povodom devedeset godina od ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 9.oktobra 1934. godine, istoričar Aleksandar Marušić održao je predavanje u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, na temu “Dinastija koja nam je podarila grad”.

Na današnji dan, pre devedeset godina, desio se jedan jako tragičan i nesrećan događaj kada je vladar Srbije, Jugoslavije i ujedinitelj kralj Aleksandar I Karađorđrvic stradao od ruke neprijatelja. Ove godine se navršava i 180 godina od rođenja kralja Petra I. Tim povodom odlučili smo da posvetimo ovo veče dinastiji Karađorđevića i njihovim odnosima koji datiraju, negde od 1803. do početka Drugog svetskog rata – rekao je Aleksandar Marušic.

Aleksandar Marušić

Najavljujući predavanje, Marušić je istakao da će govoriti o tome kako je Karađorđe boravio na ovim prostorima, sa kime se družio i kome je kumovao i šta je to značilo. Kako je svojim kumićima davao imena i zbog čega su takva imena bila.

Govorićemo o onoj najznačajnijoj ličnosti Karađorđevića, a tiče se rudničko-takovskog kraja, to je knez Aleksandar Karađorđević. Iako je imao pritiske da oformi novi grad na prostoru gde dominiraju pristalice porodice Obrenović, knez Aleksandar je sproveo svoju viziju, donošenjem Ukaza o osnivanju novog grada. To je sigurno, uz Takovski ustanak, najznačajniji istorijski događaj koji je posle 200 godina totalno izmenio i krvnu sliku i sudbinu ovog prostora – naglasio je istoričar Aleksandar Marušic.

Marušić je podsetio da je Aleksandar Karađorđević zapravo inicirao izgradju crkve Svete Trojice, koju su zajedno podigli Miloš i Mihailo Obrenović.

Govorićemo o događajima iz oslobodilačkih ratova i sudbonosnim događajima koji su se ovde odvijali, o zadužbinama na ovom prostoru, o iznenadnim posetama kralja Aleksandra Karađorđevića i jednoj iznenadnoj poseti kraljice Marije Karađorđevic – rekao je Aleksandar Marušić.

Na prostorima današnjeg grada Milanovca nije bilo naselja. Centar naseljenosti bila je Brusnica. Međutim, zbog nepristupačnog terena, doneta je odluka da se naselje premesti na novu i pristupačniju lokaciju, sa desne strane reke Despotovice. Grad je kasnije i dobio naziv po reci – Despotovica. Naselje je izgrađeno na prostorima takozvanog “Divljeg poslja”, sa petnaest ulica koje se ukrštaju pod pravim uglom. Gornj Milanovac, tada Despotovica, je bio grad čiji je plan potpuno napravljen pre njegove izgradnje,a zasluge za to nosi niko do sam kralj Aleksandar Karađorđević.

 

 

GM PRESS

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button