DRUŠTVO

U Pranjanima obeleženo 80. godišnjica Operacije “Vazdušni most” – “Misija Halijard”

1.  Prigodnim programom na Galovića polju obeležena 80. godišnjica „Misije Halijard“
2.  Obeleženo osam decenija od „Misije Halijard“

Polaganjem venaca na Galovića polju u Pranjanima, obeležena je 80. godišnjica „Misije Halijard“, tokom koje su u Drugom svetskom ratu meštani ovog kraja spasili više od 500 američkih pilota. Ceremoniju je predvodio izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a vence su na Galovića polju položili i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, delegacije pet država učesnica „Misije Halijard“ i Fondacije Halijard sa članovima porodica učesnika „Misije Halijard“.
Gospodin Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna u Vladi Republike Srbije na samom početku ceremonije najpre je pozdravio sve prisutne, a zatim im se obratio rečima:

Iza priča o velikim ratnim operacijama, često se nalaze neopravdano zaboravljene priče običnih ljudi, koji su rizikujući svoje živote, pokušavali da daju doprinos u borbi protiv velikog zla. Kada govorimo o Drugom svetskom ratu, prve asocijacije su nam bitka kod Staljingrada, bitka za Midvej, borbe za Berlin, dok doprinos koji je dao srpski narod u ovom strašnom sukobu često biva zapostavljen. Srpski deo Jugoslavije je časno 1941. godine, odbacio sporazum o pristupanju Trojnom paktu, ali je kazna za to nažalost stigla. Ova odluka dovela je do nemilosrdnog uništavanja i pljačkanja srpskog naroda, ali se on nije predavao i ušao je u borbu za sopstvenu slobodu. Kada su pojačana saveznička bombardovanja ključnih reursa Trećeg Rajha za dalje vođenje rata, Srbi su u tom ključnom momentu spašavali savezničke avijatičare i time stvorili trajan zalog prijateljstva i poštovanja između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Opljačkan i gladan srpski narod je našao hrabrosti da primi i zašiti američke vazduhoplovce, bez obzira na to što su time ugrožavali svoje živote i bezbednost svojih porodica. Najveći broj američkih avijatičara evakuisan je u saradnji sa vojnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini i meštanima ovog kraja, u avgustu 1944. godine. Bez ikakve sumnje, realizacija ove operacije bila je izuzetan uspeh, uzevši u obzir da je sve izvedeno unutar neprijateljske teritorije. Nikada ne smemo i nećemo zaboraviti hrabrost ljudi koji su rizikovali sve, da bi pomogli savezničkim vazduhoplovcima. Ova slavna stranica naše zajeničke istorije treba da bude zalog za budućnost i srpskog i američkog naroda – izjavio je ministar Starović.

Vlada Republike Srbije uvrstila je u Državni program godišnjicu sećanja na saveznike iz Drugog svetskog rata, operaciju „Vazdušni most“, odnosno „Misiju Halijard“ u događaje od istorijskog značaja.

–„Misija Halijard“ je najveća spasilačka misija u Drugom svetskom ratu iza neprijateljskih linija, koja je ikada izvedena u svetu. Zaista sam ponosan na narod pranjanskog kraja, koji je zajedno sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, na čelu sa generalom Dražom Mihailovićem, uspeo da sprovede jednu tako komplikovanu misiju. Mi smo već od 2019. godine, kada je ovde po prvi put prisustvovao predsednik Republike, gospodin Aleksandar Vučić, obeležavanje ovog događaja podigli na viši nivo. Ove godine obeležavamo osamdeset godina od „Misije Halijard“ i ove godine je po prvi put Vlada Republike Srbije organizator ovog događaja, što znači da je „Misija Halijard“, kao takva ušla u kalendar obeležavanja važnih događaja u Republici Srbiji. Zahvalan sam predsedniku Republike na tome i Vladi Republike Srbije, s obzirom da će od danas, pa ubuduće ovaj protokol uvek biti protokol Vlade Republike Srbije. Pranjanski kraj je od 2019. godine, kada je predsednik Vučić došao na obeležavanje „Misije“, u mnogome promenio svoj izgled. Od tada smo uradili i 25,5 km puta od samog isključenja sa auto-puta „Miloš Veliki“, pa sve do aerodroma na Galovića polju. Ovaj kraj je bio zapostavljen, ali u proteklih pet, šest godina se to uveliko promenilo i Pranjani postaju jedno značajno mesto na mapi, ne samo Srbije, već i sveta – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Sećanje na „Misiju Halijard“ negovaće se i u godinama koje slede, a Galovića polje zauvek će ostati deo istorije srpskog naroda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button