kultura

Otvorena izložba „Velika Plana: sto godina varošice“

U galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Velika Plana: sto godina varošice“. Izložbena postavka realizovana je u saradnji sa Centrom za kulturu MASUKA iz Velike Plane. 30. aprila 1924. godine, ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, Velika Plana je proglašena za varošicu, a nakon 2000-te godine taj datum se obeležava kao dan ove pomoravske opštine. Tim povodom prikupljena je zbirka fotografija razvoja Velike Plane kroz decenije, koja ujedno čini postavku predstavljenu Milanovčanima.

U galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja imamo prilike da vidimo 35 fotografija, tačnije reprodukcije fotografija, sačuvane u privatnoj zbirci Milančeta Markovića, zaljubljenika u stare fotografije. Najstarija fotografija je nastala je 1909.godine. Poslednje fotografije koje smo postavili su iz 90-tih godina – rekao je Jugoslav Todorović, muzejski vodič u Centru za kulturu Masuka – Velika Plana

Jugoslav Todorović, muzejski vodič u Centru za kulturu Masuka – Velika Plana

Izložba „Velika Plana: sto godina varošice“ predstavlja nastavak višegodišnje saradnje između Muzeja rudničko-takovskog kraja i Centra za kulturu MASUKA. Posetioci muzeja imaće priliku da uživaju u reprodukcijama starih fotografija Velike Plane sve do 30. septembra do kada je izložena ova postavka.

 

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button