DRUŠTVO

Osam decenija Halijarda

21. septembra u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca biće obeleženo 80 godina od istorijske Misije Halijard u kojoj su sa improvizovanog aerodroma, srpski seljaci podno Suvobora uspešno evakuisali više od 500 američkih i savezničkih avijatičara. U znak  sećanja na jednu od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata i prijateljstvo dva naroda na Galovića polju biće upriličena svečanost intoniranja himni dve savezničke države, SAD i Srbije, kao i polaganje venaca.

Organizacija svečanosti je u toku, a tim povodom predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević prisustvovao je sastanku u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-Danas sam u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prisustvovao sastanku povodom organizacije 80.godišnjice “Operacije Vazdušni most – misija Halijard”.
Intoniranjem himne SAD i Republike Srbije i svečanim polaganjem venaca, Galovića polje u Pranjanima 21.septembra će ponovo oživeti sećanje na najveću akciju spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu – napisao je predsednik opštine Dejan Kovačević, na svom Fejsbuk profilu.

 

 

GM PRESS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button