DRUŠTVO

SU Feniks: Uspon na Triglav

Kraj letnje sezone, planinari SU Feniks su obeležili usponom na Triglav (2.864mnv). Okupani izlazećim suncem, 15 planinara je savladalo stenoviti uspon do najvišeg vrha bivše Jugoslavije. U daljem tekstu čitamo izveštaj Koste Marinkovića, predsednika udruženja.

-Prvog dana smo prešli oko 12km sa 1.200m visinske razlike, započevši svoj uspon od Rudnog polja. Početak staze nas je vodio kroz četinarsku šumu, da bi smo ostatak dana proveli u prelepim dolinama Triglavskog nacionalnog parka koje ostavljaju bez daha. Sa odmorom kod ušuškanog Vodnikovog doma, svoj uspon tog dana smo završili u čuvenoj Kredarici, ali tek nakon što smo videli dobro poznatu divokozu sa Laškog piva, koja je bez imalo straha prošla tik pored nas.

Drugog dana smo uspon započeli pre zore uživavši nestvarne prizore koji su nam se predstavljali na putu do vrha. Iza svake stene se otvarao novi, još lepši pogled, a sunčevi zraci su se igrali sa paletom toplih boja na horizontu.

Silazak sa stene je u mnogo puta podsećao na borbu dva jarca na deblu, te smo često morali da budemo ti pametniji koji će propustiti druge planinare koji hrle prema vrhu da i oni zasluže koji hvalospev.

Nakon odmora u Kredarici, vratismo se istim putem nazad do našeg kombija i srećni i puni utisaka smo otišli na zasluženo Laško.

Pred polazak za Srbiju smo svratili i do nezaobilaznog Bleda da još malo napajamo oči ovom neverovatnom prirodom. Palo je kupanje i vikend je bio potpun.

Ove jeseni, udruženje će imati uspon na Musalu (2.925mnv), najviši vrh Bugarske i celog Balkana, kao i na Korab (2.764mnv), najviši vrh Makedonije i drugi najviši vrh bivše Jugoslavije.

 

 

GM PRESS/Predsednik SU Feniks, Kosta Marinković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button