DRUŠTVO

Preminuo legendarni Bora Đorđević

Borisav Bora Đorđević, frontmen legendarne grupe “Riblja čorba”, preminuo je u 72.godini, nakon duže bolesti u bolnici u Sloveniji. Poslednjih dana bio je priključen na kiseonik zbog teške upale pluća. Tužne vesti podeljene su na Fejbuk stranici “Riblje čorbe”.

„Sa tugom i žalošću vas obaveštavamo da nas je napustio naš prijatelj i brat Borisav Bora Đorđević. Počivaj u miru dragi naš Boki”, stoji u saopštenju benda.

Poznat po nadimku Bora Čorba, rođen je u Čačku 1. novembra 1952, bio je glavni vokal i tekstopisac „Riblje čorbe“ od osnivanja 1978. godine. Pre toga, bio je član grupa „Suncokreti“ i „Rani mraz“.

Rok muzičar, pevač i tekstopisac….. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u muzičkom svetu, brojne turneje, brojne nastupe, kako u državama bivše Jugoslaviji, tako i u zemljama Zapadnog Balkana. Zadovoljstvo je bilo prisustvivati njegovim koncertima.

Bora je dobitnik nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije „Pusto ostrvo”. Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena uručen mu je 15.februara 2021 godine. Počasni je građanin Čačka.

Legendarni Bora je često bio gost i u Gornjem Milanovcu, gradu, za koji ga vezuju brojne uspomene iz mladosti, gde se svojevremeno krstio u Crkvi Svete Trojice, kako je naveo na poslednjem nastupu koji je imao u Gornjem Milanovcu 22.aprila ove godine, u okviru Srpskog festivala svetske muzike (SWMF).

Samo pojavljivanje Bore Čorbe na sceni izazivalo je emocije. Ostaće upamćen kao jedan od najplodonosnijih stvaralaca rok muzike i tvorac nekih od najvećih hitova na ovim prostorima, poput “Lutka sa naslovne strane”, “Dobro jutro”, “Pogledaj dom svoj anđele”, „Jedino moje”, “Kad padne noć” i mnogo drugih.

Jedan period svog života, Bora Đorđević je proveo na Rudniku sa Aleksandrom Savić, arhitektom iz Čikaga.

Pevač je Aleksandri posvetio rok baladu “Minut sa njom”, koju je objavio 2009. godine, a 19. novembra iste godine, njih dvoje venčali su se na intimnoj ceremoniji koju su priredili na planini Rudnik

Njegov mladalački duh, posle četiri godine života sa Aleksandrom, poreklom milanovčankom, odveo ga je u Sloveniju gde je pronašao ljubav sa Dubravkom Milaković sa kojom je ostao do poslednjeg dana svog života. Iza sebe je ostavio sina Borisa iz prvog braka.

Bora Đorđević je svojim pesmama i nastupima obeležio generacije, a njegovo nasleđe će živeti i kroz one koje je ostavio iza sebe, kako na sceni, tako i u porodici.

 

 

GM PRESS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button