DRUŠTVO

Ministar Selaković obišao arheološko nalazište na Rudniku

Ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije, gospodin Nikola Selaković danas je zajedno sa Dejanom Kovačevićem, predsednikom opštine Gornji Milanovac i predstavnicima Muzeja rudničko-takovskog kraja, obišao arheološko nalazište na Rudniku na kome su nedavno otkriveni značajni objekti i nalazi arhitektonskih dela.

Upravo na ovom lokalitetu gde se mi danas nalazimo, već petnaest godina se istražuje srednjovekovno nasleđe. Kao ministar kulture, mogu da kažem da mi je izuzetno drago i da sam ponosan na činjenicu što Ministarstvo kulture u čitavom ovom periodu predstavlja ozbiljnog partnera opštini Gornji Milanovac i Muzeju rudničko-takovskog kraja, koji je ove godine proslavio 30 godina postojanja. Takođe, drago mi je što se bliži obeležavanje 160. godišnjice od početka modernih arheoloških istraživanja na teritoriji naše zemlje i što ćemo to zajedno obeležiti sledeće godine. Ovde sam u društvu predsednika opštine, gospodina Kovačevića razgovarao sa profesorom Radičevićem, koji nas je kao vođa tima arheologa i istraživača upoznao sa onim šta je otkriveno na Rudniku. Zaista sam ponosan i zadivljen šta je sve pronađeno, ali sa druge strane u mislima su mi planovi koji su pred nama, a o njima ćemo narednih dana i nedelja razgovarati sa predsednikom opštine, profesorom Radičevićem i direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Cilj nam je da nađemo najbolji mogući način kako da sve ovo što je ovde istraženo, prikažemo očima srpske i inostrane javnosti. Razmatraćemo šta je to što mi treba da uradimo na planu uređenja čitavog potesa i prikazivanja bogatog života rudarsko-metalurškog Rudnika, ali i trgovačkog Rudnika kao najznačajnije severne varošice na severu Kraljevine Srbije u 14. veku i Srpskog carstva u 14. veku i vrlo značajne varoši u srpskoj despotovini. Ovde možemo da vidimo kako su naši preci privređivali, kako su živeli i radili, kako je funkcionisala jedna ozbiljna državna administracija, sistem carinjenja robe, trgovanja, kako je funkcionisalo rudarstvo u srednjovekovnoj Srbiji, upravo ono koje je od jedne zaostale provincije stvorilo moćno kraljevstvo i carstvo u 14. veku. Na ovom lokalitetu pronađena je jedna divna građevina, koja je u osnovi preko šezdeset kvadrata, a na svom prvom nivou imala je prostoriju oslikanu freskama. U godinama koje su pred nama, trudićemo se da ovaj prostor ugleda svetlost dana i bude prikazan javnosti, a opština Gornji Milanovac će u Ministarstvu kulture imati dobrog i pouzdanog partnera, kao što je to bilo i prethodnih godina – izjavio je Selaković.

Ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije, gospodin Nikola Selaković

Šta je sve pronađeno na ovom lokalitetu, kao i iz kog perioda datiraju objekti, otkriva nam Dejan Radičević, docent na odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Istraživanja ovog objekta su započeta još pre deset godina, ali smo čekali da se steknu uslovi za nastavak radova. Ovaj objekat datira iz 14. veka i nalazio se u okviru rudničkog naselja. Nama je posebno zanimljiv zbog dimenzija i načina gradnje, a sve to ukazuje na specifičnu funkciju koju je imao. U pitanju je jedan od većih i bolje očuvanih objekata, koji je imao i spratnu konstrukciju, a namena je bila kombinovana. Imao je javnu ekonomsku funkciju, a prostor na spratu je mogao biti korišćen za stanovanje, pa čak je i jedan deo tog prostora imao sakralnu funkciju. Imali smo sreće da na ovom prostoru nije bilo savremenije gradnje, koja bi prešla preko objekta, kao što je to slučaj sa susednim objektima koji se nalaze u dvorištu, tako da se ovaj objekat može istražiti u celini, a nadam se u budućnosti i konzervirati i prezentovati javnosti – rekao je Radičević.

Dejan Radičević, docent na odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Tokom proteklih petnaest godina, koliko su trajala detaljna arheološka istraživanja na padinama Rudnika, pronađeni su ostaci srednjovekovnih građevina, ali i brojni tragovi iz praistorije i antike. Istraživanja su finansirana sredstvima Ministarstva kulutre Republike Srbije i lokalne samouprave.

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button