kultura

Pranjani – središte srpske violine

Šesti po redu, Sabor violinista Srbije danas je svečano otvoren u Pranjanima, uz intonaciju pesme „Veseli se srpski rode“ u izvođenju Vere Stolić, nakon čega je usledilo podizanje saborske zastave. Zastavu je podigao Boža Simić, nastariji violinista Sabora. Prisutnima se potom, obratio domaćin ovogodišnjeg Sabora, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Kada sam prvi put došao u Pranjane, kao predsednik opštine 2016. godine, Pranjani ni izbliza nisu izgledali ovako. Jedan od razloga zašto su Pranjani ubrzo napredovali je svakako i činjenica da je osnovana ovako lepa manifestacija, koja okuplja na desetine i desetine ljubitelja violine. Nadam se da ćemo u budućnosti, kao što smo to i do sada radili da nastavimo ulaganje u ovaj prelepi kraj. Reč je o kraju u kome žive dobri, čestiti, vredni i hrabri ljudi, koji su 1944. godine uprkos Okupaciji uspeli da izbave preko petsto pilota, sa Galovića polja.Ovaj festival violine će doneti još mnogo toga. Mi smo već počeli izradu dokumentacije za kompletan vodovodni sistemi Pranjana i pranjanskog kraja. Takođe smo završili kompletan projekat obnove ovog lepog doma i da nadam se da ćemo za nekoliko godina uspeti i to da realizujemo. Ovaj sabor je postavio temelje ka daljem razvoju Pranja i zahvalan sam Gvozdenu Nikoliću, koji je došao na ovu sjajnu ideju, koju sam podržao od samog početka. Posebno bih se zahvalio državanom sekretaru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Nemanji Zečeviću, predsednicima opština iz našeg okruženja i mojim saradnicima, koju su danas došli da podrže ovu prelepu manifestaciju – izjavio je Kovačević.

Pranjani – središte srpske violine

Na samom kraju, usledilo je veliko saborsko kolo, a večerašnji muzički deo programa Sabora violinsta Srbije obeležiće koncert Dejana Nedića Tejovca, sa početkom u 22:30 časova.

 

 

GM PRESS

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button