DRUŠTVO

Zbog nezapamćene suše uvedene restrikcije vode u Gornjem Milanovcu

U Gornjem Milanovcu proglašena je vanredna situacija, na teritoriji cele opštine zbog nedostatka vode za piće, problema koji je nastao usled dugog sušnog perioda. Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, je gostujući u informativnom programu, na televiziji GM Plus javnosti detaljno predočio trenutnu situaciju.

U opštini Gornji Milanovca, trenutno nemamo dovoljno količine vode da isporučimo svim našim potrošačima. Iz tog razloga, prinuđeni smo da angažujemo dodatne snage sa cisternama vode, kako bi u svakom momentu svako od naših sugrađana, koji se snabdeva sa distributivne mreže Javnog komunalnog preduzeća mogao da ima zdravu pijaću vodu, za ličnu higijenu i spremanje hrane. Ono što moram da napomenem, jeste da je dugotrajna suša dovela do toga da su sva naša vodoizvorišta presušila. Pre svega, mislim na vodoizvorište u Gornjim Banjanima, gde je naša fabrika vode, iz koje u redovnim uslovima dobijamo 120 litara vode u sekundi, a danas dobijamo svega 20 litara u sekundi. Kapaciteti su smanjeni šest puta, u odnosu na redovno snabdevanje. Takođe, Rzav nam je smanjio isporuku sa 100 litara vode u sekundi, na ispod 70 litara vode, što je jako malo da bismo mi zadovoljili potrebe svih građana opštine Gornji Milanovac – rekao je Kovačević.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Sa završetkom izgradnje brane Svračkovo, na reci Rzav, problem sa vodosnabdevanjem bi bio dugoročno rešen.

Republika Srbija, na čelu sa resornim ministarstvom, užurbano radi na izgradnji brane na profilu Svračkovo, koja bi našoj opštini obezbedila dovoljno veliku akumulaciju vode i tokom ekstremnih temperatura. Tokom osam godinama, koliko sam na čelu opštine, mi kontinuirano ulažemo, kako bismo završili izgradnju brane. Postojali su brojni problemi i neplanirani radovi, zbog nepristupačnog terena, a ja se nadam da ćemo taj vodozahvat završiti za najkasnije tri godine – dodao je Kovačević.

 

Predsednik Kovačević je apelovao na građane Gornjeg Milanovca da racionalno koriste vodu, kako bi u što kraćem periodu došlo do smanjenja restrikcija vode. Vanredna situacija će biti ukinuta, nakon poboljšanja hidroloških uslova.

 

GM PRESS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button