DRUŠTVO

Drastično smanjene količine vode u Gornjem Milanovcu

Povodom loše situacije u vodosnabdevanju na području opštine Gornji Milanovac, koja je prisutna već duži period, Ivan Lazić, direktor Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac, sazvao je konferenciju za novinare, na kojoj je detaljno informisao javnost o trenutno situaciji.

Trenutno, vodosnabdevanje je jako loše. Doticaji iz svih pravaca su izuzetno smanjeni, a razlog tome je hidrološka situacija. Dakle, osnovni pravac vodosnabdevanja opštine Gornji Milanovac je pravac Rzava, odakle mi možemo maksimalno povući 120 litara u sekundi. U ovom trenutku mi sa tog pravca dobijamo 67 litara. Svako jutro, Javno preduzeće Rzav obaveštava svoje korisnike, opštinu Gornji Milanovac, Požegu, Lučane, Čačak i Arilje o količini vode koja je u tom danu namenjena za distribuciju potrošača. Drugi pravac vodosnabdevanja opštine Gornji Milanovac je fabrika za proizvodnju vode u Gornjim Banjanima. Njen kapacitet je 120 litara u sekundi, a ona trenutno za grad proizvodi 25 litara. Razlog smanjene količine vode je hidrološka situacija, dakle, smanjenje količine vode koja je u vodozahvatu u reci Dičini, a takva situacija je i na Rzavu – rekao je Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac.

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac

Tokom konferencije, direktor Lazić je naglasio da je u proteklom periodu urađeno dosta na održavanju i osavremenjavanju vodosistema milanovačke opštine.

Opština Gornji Milanovac je u proteklih sedam godina sa Javnim komunalnim preduzećem izvršila zamenu dvadeset kilometara cevi, a ukupna dužina cevovoda na teritoriji opštine Gornji Milanovac je negde oko 300 kilometara. Ono što je još takođe urađeno, a bitno je za vodosnabdevanje je da su nakon petanest godina Brđani stavljeni u redovno vodosnabdevanje i izgrađena je kompletna infrastruktura. Takođe, u prošloj godini izvršeno je dovođenje vode na Rudnik, iz pravca Rzava. Dakle, količine vode koje dolaze sa Rzava i iz Gornjih Banjana za raspored za vodosnabdevanje, zavise od raspoloživih količina na vodozahvatu, kako u Arilju, tako i u Banjanima – dodao je Lazić.

Količina vode koju proizvodi Javno preduzeće Rzav, proporcionalno se deli na sve napred pomenute korisnike, u skladu sa procentom učešća u formiranju preduzeća Rzav. Najveći procenat ima grad Čačak. Jedno od pitanja na današnjoj konferenciji se odnosilo na planove obezbeđivanja vode za Gornji Milanovac:

Mi u daljem razvoju vodosistema, imamo planove i dosta smo već uradili, mogu da kažem da spremno čekamo izgradnju Svračkova. Kompletna dokumentacija za rezervoar Ponjavić 2, koji predviđa 1000 kubnih metara kapaciteta je urađena. U Srčaniku se u ovom trenutku menja 750 metara, azbesnog cevovoda velikog prečnika. Izvođač radova, na pristupnoj saobraćajnici je ostavio propuste i pripremio kompletnu cevnu konstrukciju kako bi taj cevovod bio spreman, kada izgradimo taj rezervoar. U pripremi je i Srčanik 2, sa takođe 1000 kubnih metara, kako bismo ovakve situacije izbegli u narednom periodu i spremno sačekali izgradnju Svračkova – zaključio je Lazić.

Ovom prilikom, direktor JKP-a Gornji Milanovac je takođe apelovao na građanstvo da poštuju Naredbu o racionalnoj potrošnji vode, kao i da se prema zaposlenima u ovom preduzeću odnose sa poštovanjem.

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button