DRUŠTVO

„Hleb sa sedam kora”: Obeležen Dan rudara na Rudniku

Dan rudara u Srbiji obeležava se u znak sećanja na početak štrajka u Senjeskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika.

Rudari tog okna su, tada tokom devet dana štrajka, se izborili da im se kolege vrate na posao i uspeli da im se skrati radno vreme

Povodom obeležavanja Dana rudara i Dana otvorenih vrata u privrednom društvu Rudnik, u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku juče je održana svečana dodela nagrada i priznanja za sve zaposlene. Ujedno svečanost je bila prilika da se sumiraju rezultati poslovanja u tekućoj godini.

Prema rečima Aca Ilića, generalnog direktora ROC Rudnik je ispunio šestomesečni plan 99% a finansijsko poslovanje je odlično.

Međutim, pored ovih odličnih rezultata, veliki problem je nedostatak radne snage. Prošle godine u ovo vreme imali smo 470 zaposlenih, sada imamo 450. I to su pretežno radnici u proizvodnji, pomoćnici koje mi ne možemo da obezbedimo sa područja G. Milanovca, Čačka, Ljiga, Topole i južnih krajeva Srbije. Ovih dana održali smo sastanke i verovatno ćemo morati da pređemo na stranu radnu snagu. Kao što znate pravih rudara je sve manje i manje. I oni su veoma traženi, njih nema, ali problem je što nemamo i pomoćnika. To su mladi ljudi koji dolaze, koji se obučavaju 3-4 godine i oni predstavljaju budućnost i okosnicu našeg razvoja. U svim oblastima je takva situacija i u metalskoj industriji i u ugostiteljstvu a u rudarstvu je to još drastičnije. I dalje ulažemo u bezbednost, u najnoviju opremu, plate su redovne, benificiran je radni staž. Prošle godine smo plate povećali, pokušaćemo to da uradimo i ove. Prosečna plata je 96.000 dinara (neto), a najbolji rudari imaju preko 150.000. Smatram da to nisu loše plate u našoj branši– ocenio je Ilić.

Aca Ilić, generalni direktor ROC Rudnik

U cilju povećanja nataliteta kao i stvaranja boljih uslova za život porodica u lokalnoj zajednici, kompanija “CONTANGO”d.o.o. u čijem sastavu posluje “ROC” Rudnik godinama pokazuje visok stepen društvene odgovornosti tako što novčano nagrađuje svaku novorođenu bebu a pored toga ima velikog udela u aktivnostima društvene zajednice

U protekloj godini, u našem kolektivu, rodilo se sedam beba. U PU „Sunce“ ovde na Rudniku, koju su naši radnici renovirali i proširili kapacitet, već ove godine se traži mesto više. Proslavili smo i 160 godina postojanja i rada jedne od najstarijih obrazovanih institucija u Srbiji, Osnovne škole „Arsenije Loma“. Odlučili smo da ove godine obnovimo i renoviramo školu u Majdanu. To je misija Kontanga već 20 godina. Jednostavno činimo sve da nas svake godine bude sve više, i ovde na Rudniku i u celoj Srbiji – rekao je Ivan Komatina, direktor „Contango“ Beograd.

Ivan Komatina, direktor „Contango“ Beograd

Svečano su uručene jubilarne nagrade za 10, 20 i 40 godina rada i nagrade za najbolje rudare i zaposlenu ženu u privrednom društvu za prethodnu godinu.

Nagrada za najbolje rudare, nazvana po Darku Vukobratoviću, ove godine uručena je Đorđu Rubakoviću, Nenadu Radosavčeviću i Bojanu Pavloviću, a Jelena Dmitrović dobila je nagradu „Dr Bosiljka Bosa Jovanović“ za najbolju radnicu. Njima su uručene novčane nagrade u vrednosti 1.000 evra.

Za 10 godina rada nagrađeno je njih 11, za 20 godina tri radnika, a za 40 godina staža nagrađeni su Jovica Rašić i Milan Ivković.

Na manifestaciji su uručene diplome i novčane nagrade za decu zaposlenih koji su učestovali u kampanji “Moji roditelji rade u rudniku”.

10 GODINA: Dejan Ognjanović, Zdravko Nikić, Slobodan Cvjetković, Dejan Blažić, Bojan Jeremić, Srđan Krnjajić, Zlatomir Ljepić, Zoran Kićanović, Nemanja Radovanović, Dragan Đorđević i Momčilo Paunović.

20 GODINA: Dejan Todorović, Dragan Marjanović i Vladan Aleksić

NAJSTARIJA PORODICA – Porodica Marković

Plaketu za najstariju rudarsku porodicu zaposlenu u ROC Rudnik uručio je Dejan Kovaćević, predsednik opštine Gornji Milanovac Mirku Markoviću.

Porodici Marković uručena je specijalna plaketa za “Najstariju rudarsku porodicu”. Porodica ima ukupan radni staž 389 godina, sa 27 članova porodice koji su bili ili su zaposleni u rudniku. Prvi član ove porodice Svetozar Marković zaposlen je 13.08.1949. godine.

IZLOŽBE: “PRIBLIŽAVANJA” I “MOJI RODITELJI RADE U RUDNIKU”

U izložbenom prostoru Doma kulture “Vojislav Ilić” predstavljeni su radovi i nagrađeni radovi dece zaposlenih radnika koji su učestvovali u tradicionalnom konkursu “Moji roditelji rade u rudniku”.

Prva tri nagrađena rada:

1. MESTO – PAVLE MARKOVIĆ 2013

2. MESTO – SANDRA DRAGOVIĆ 2013

3. MESTO – STEFAN JAKOVLJEVIĆ 2015

10 GODINA DOMA KULTURE “VOJISLAV ILIĆ”

Navršilo se 10 godina od kada je Dom kulture “Vojislav Ilić” adaptiran, renoviran i pušten u rad. U Domu kulture se u poslednjih 10 godina organizovalo preko 300 različitih manifestacija koje su bile besplatne za meštane, zaposlene, decu škola sa Rudnika, decu iz cele Srbije koja su bila na eksurzijama i izletima, domaće i strane posetioce, turiste….

U Dom kulture uloženo je pre 21 miliona dinara u kompletno opremanje i adaptaciju objekata a ovaj projekat koji vodi i finansira Privredno društvo Rudnik u saradnji sa partnerima dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za doprinos lokalnoj zajednici i društveno odgovorno poslovanje. Kulturni centar Gornji Milanovac kao najznačajniji partner Doma kulture aktivno je davao podršku za realizaciju projekata i aktivnosti. Pored Kulturnog centra značajno učešće imao je i Muzej rudničko – takovskog kraja.

IZLOŽBA “PRIBLIŽAVANJA” – Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca

Povodom 10 godina od adaptiranja, renoviranja i puštanja u rad Doma kulture na Rudniku i Dana rudara 6.avgusta, Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca predstaviće izložbu “Približavanja”. Pored članova Udruženja na izložbi učestvuje i šestoro gostujućih umetnika prema izboru Umetničkog saveta. Postavka izložbe trajaće do 15. avgusta.

 

GM PRESS

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button