kulturaVESTI

Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić 2022”

Izložbom radova učesnika 28. Likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“, Kulturni centar Gornji Milanovac u utorak, 12. jula svečano će obeležiti početak rada ovogodišnje Savinačke likovne manifestacije.

Likovna kolonija na Savincu pokrenuta je 1994. godine povodom stogodišnjice smrti Mine Vukomanović Karadžić, poznate srpske slikarke. Negovanje uspomena na Vukovu ćerku, jednu od prvih žena slikara u srpskom slikarstvu i afirmacija rudničko – takovskog kraja, sredine bogate prošlosti i značajne kulturno umetničke tradicije, osnovna je ideja Kolonije.

Za nepune tri decenije postojanja Kolonije, oko 250 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva, uzelo je učešće u njenom radu. Ostvareno je oko 400 umetničkih dela koja čine Fond likovne manifestacije.

Zbika je ove godine bogatija za desetak novih radova koji će javnosti biti predstavljeni u Modernoj galeriji, u utorak, 12. jula od 18 sati. Radove potpisuju umetnici: Ilija Drašović, Miloje Mitrović, Nenad Ristović, Sonja Ulić i Neda Ivanović.

Predstavljanjem izložbe započeće rad ovogodišnje manifestacije na Savincu na kojoj će učešće uzeti umetnici: En Brit (Mušjen, Norveška) Snežana Skoko, Lidija Vujović, Valentina Nađ, Bata Anđelković i Ilija Drašović. Kulturni centar, organizator tradicionalne likovne manifestacije na Savincu očekuje potvrdu za učešće u koloniji i umetnice Sonje Ulić, kao i naše sugrađanke Jelene Jovičić.

Kao i prethodnih godina za učesnike Kolonije biće upriličeno niz pratećih programa.

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button