sport

Stiglo Srebro iz Istanbula, Petar Petrović vicešampion Balkana

Od 31. maja do 2. juna, u Istanbulu, u Turskoj, održano je 28. poredu zvanično Prvenstvo Balkana u karateu za mlađe uzrasne kategorije. Na balkanskom šampionatu učestvovalo je 1657 takmičara iz 12 balkanskih zemalja i to: Srbije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i takozvane republike Kosovo. Iz karate kluba “Milanovac” čast da brane boje svoje zemlje u sklopu reprezentacije dobili su Ružica Petrović u katama i borbama i Petar Petrović u disciplini borbe.

Mladi reprezentativci ponovo su napravili neverovatan podvig i u naš grad doneli još jednu balkansku medalju.

Petar Petrović postao je vicešampion Balkana osvojivši srebrnu medalju u konkurenciji dečaka od 13 godina u težinskoj kategoriji -40 kg. On je, u konkurenciji od 38 najboljih takmičara Balkana u toj kategoriji, imao ukupno pet mečeva gde je ostvario četiri pobede, a svih pet mečeva završio je bez izgubljenog poena. U prvom kolu savladao je domaćina iz Turske, Karakan Ugura, rezultatom 3:0, u drugom meču bio je bolji od crnogorskog takmičara Vukčević Damjana u meču bez poena, koji je dobio na preglašavanje. U trećem, možda i najtežem meču, posle velike borbe, savladao je takmičara takozvane republike Kosovo, Krasnići Anuara, rezultatom 1:0, da bi u polufinalu veoma atraktivno pobedio bugarskog reprezentativca Dimitrov Plamena rezultatom 9:0. U finalu se sastao sa Grkom, Dimitropulos Petrosom, ali do kraja meča nije bilo poena, a Grk je dobio blagu naklonost sudija, pa se Petar posle sjajnih pet mečeva i velike borbenosti okitio srebrnom medaljom zlatnog sjaja.

Ružica Petrović takmičila je u dve kategorije i to u katama u kategoriji devojčica od 12 godina, kao i u borbama u istoj uzrasnoj kategoriji do 35 kg. U borbama u konkurenciji 35 devojčica prvi meč je imala sa takmičarkom Grčke, Cangara Aleksijom, koju je maestralno pobedila rezultatom 9:0. U drugom kolu susrela se sa favorizovanom turkinjom, Samaneli Erkin, koja je napravila prvi poen, promenila tok meča i postavljene taktike i do kraja zadržala prednost. Kako se takmičarka Turske plasila u finale, Ružica je dobila šansu u repasažnim mečevima, međutim, na putu ka medalji isprečila joj se takmičarka Bosne i Hercegovine, Bursać Milica, pa je Ružica završila takmičenje na devetom mestu.

U katama je kategorija brojala 45 takmičarki, a u prvom meču Ružica se sastala sa takmičarkom Makedonije, Gjojgijevom Viktorijom, u kojem je neverovatnom sudijskom odlukom 2:3 bila oštećena, tako da je već u prvom kolu završila sa takmičenjem u katama.

Reprezentacija Srbije je po ukupnom bilansu osvojenih medalja osvojila visoko drugo mesto, iza reprezentacije Turske, što govori i o samom kvalitetu takmičara, koji učestvuju na nacionalnim takmičenjima.

U sklopu reprezentacije sa reprezentativcima Srbije bio je i trener karate kluba “Milanovac”, Đorđe Petrović, koji je dao veliki doprinos u vođenju mečeva i ostvarivanju ovako dobrog rezultata naše reprezentacije.

-Naši takmičari su pokazali fantastičnu formu, kvalitet, želju i borbenost i nije ni čudo što već petu godinu zaredom u naš grad donose medalje sa najvećih takmičenja. Sam nastup za reprezentaciju je veliki uspeh i velika čast, a rezultati koje ostvarujemo pokazuju koliko se kvalitetno radi u našem klubu. Treba napomenuti da je ovo zvanično Prvenstvo Balkana koje je organizovao od strane Balkanske karate federacije, koja deluje u sklopu Svetske karate federacije (WKF), jedine priznate karate organizacije od Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ovo je veoma značajan podatak, jer govori okvalitetu legitimitetu sistema takmičenja u kome se nalazi naš klub i naša federacija (Karate federacija Srbije), koji je po zakonu o sportu jedini legitimni i priznat granski savez u kojem se mogu ostvarivati rezultati u karate sportu.

 

 

GM PRESS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button