DRUŠTVO

ETŠ „Knjaz Miloš“ – Dan škole

Ekonomsko-trgovačka škola „Knjaz Miloš“ je skromnom proslavom obeležila Dan škole (1. jun) i, samim tim, 34 godine svog postojanja. U okviru tekuće 2023/2024. godine, škola broji ukupno 15 odeljenja, odnosno 359 učenika, koji se obrazuju u dva područja rada i pet obrazovnih profila.

Skupu učenika i nastavnika se, u uvodnom delu programa, obratila direktorka ETŠ „Knjaz Miloš“, Katarina Nedeljković, pri čemu je čestitala Dan škole i održala govor u kome se osvrnula na sve uspehe koje je škola postigla u aktuelnoj školskoj godini, kao i na planove za narednu: „Znamo da škola ima veliki zadatak i odgovornost da od svojih učenika stvori generacije koje će biti stručno osposobljene i spremne da se prilagode svim budućim izazovima. Stoga, nastavnici, svakodnevnim zalaganjem, doprinose ostvarivanju datog zadatka, zahvaljujući čemu rezultati ne izostaju“.

Prvenstveno su pohvaljeni učenici i njihovi nastavnici za zapažene rezultate i osvojene plasmane na republičkim takmičenjima iz: matematike (učenica, Elena Bujišić, i nastavnica, Snežana Milovanović), poslovne informatike (učenica, Andrea Damnjanović, i nastavnica, Snežana Živković), kao i likovnog stvaralaštva (učenica, Staša Marjanović, i nastavnik, Filip Trnavac). Zatim, za učešće na 12. Olimpijskim učeničkim sportskim igrama, pohvala je upućena učenici, Anđeliji Stevanović, a za plasman na republičko takmičenje iz engleskog jezika, učeniku, Lazaru Pešoviću, i nastavniku, Milošu Živkoviću. Za takmičenje na temu „Moj grad prestonica kulture“ i osvojeno mesto, pohvaljene su učenice, Iva Bogićević, Iva Vasović i Ivona Ilić, kao i nastavnica, Jasmina Vujičić. Nije izostala ni pohvala za plasman na republičko takmičenje iz Principa ekonomije (učenica, Tamara Pantelić, i nastavnik, Milan Vasilijević).

Pored toga, direktorka Ekonomske škole je istakla i činjenicu da su ovu školsku godinu obeležile i dve uspešne međunarodne učeničke razmene, koje su: „učenicima omogućile da upoznaju jedan drugi način života, mentalitet i kulturu strane zemlje, pri čemu su se oni sami našli u ulozi ambasadora svoje zemlje i sistema obrazovanja“. Pohvale za uspešne razmene sa partnerskim školama iz Valone (Albanija) i Istanbula (Turska), upućene su nastavnicima organizatorima i koordinatorima međunarodnih razmena, Dragani Brković, Snežani Kasapović Rašić, Jasmini Vujičić i dr Jovani Srećković.

Nakon direktorke, profesorka engleskog jezika, dr Jovana Srećković, predstavila je drugo izdanje Letopisa škole, koji su zajedno uradili Sekcija za marketing škole i odnose s javnošću i sam Tim za odnose s javnošću, na čijem čelu se nalazi nastavnica, Snežana Kasapović Rašić. Dr Jovana Srećković je istakla da je svrha Letopisa da, na godišnjem nivou, zabeleži sve aktivnosti škole, kao i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada. Među glavnim zabeleženim dešavanjima našli su se odlasci naših učenika ka stranim zemljama (razmene sa Turskom, Albanijom i Švedskom, Superkamp u Sarajevu, dve preduzetničke radionice na Ohridu, kao i odlazak kuvara naše škole u Kotor), ali i boravak učenika i profesora iz drugih zemalja kod nas; zatim, organizacije svih vidova kulturno-obrazovno-vaspitnih dešavanja, kao i prethodno navedeni uspesi učenika škole na takmičenjima. Za sam kraj, istakla je da je novo izdanje Letopisa dostupno na internet stranici škole (www.etsgm.edu.rs).

Posle održanih govora, usledio je prigodan program, koji su pripremile nastavnica srpskog jezika, Biljana Đorđević, i nastavnica francuskog jezika, Natalija Nikolić, sa svojim učenicima.

Ekonomsko-trgovačka škola „Knjaz Miloš“, za narednu školsku godinu, ima u planu da upiše po jedno odeljenje ekonomskih tehničara, komercijalista i finansijsko-računovodstvenih tehničara na četvrtom stepenu, kao i kombinovano odeljenje kuvar/trgovac na trećem stepenu.

Pritom, za narednu školsku godinu, predviđeno je i obrazovanje određenog broja kuvara po dualnom modelu, pošto je privreda iz našeg okruženja iskazala potrebu za ovim obrazovnim profilom.

 

 

GM PRESS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button