DRUŠTVOVESTI

Letnji dani kulture u Atomskoj Banji

Udruženje stvaralaca likovne, primenjene umetnosti i tradicionalnih zanata “Rudnički vidici“ za šest godina postojanja razvilo je vrlo zapaženu  saradnju sa Specijalnom bolnicom “Atomska Banja“ u Gornjoj Trepči. Od 2017. godine održava se manifestacija “Ulica zanatskog srca“ u okviru “Kulturnog leta banje“.

Tom prilikom članovi i prijatelji udruženja izlažu svoje radove, slike, predmete primenjene umetnosti i ručne radove, a naši gosti pesnička i književna udruženja iz Gornjeg Milanovca, Čačka. Knića i Kragujevca prezentuju svoje stvaralaštvo, program posebno obogaćuju izvorne pevačke grupe, solisti na gitari, i folklori na čelu sa KUD “Šumadija“. Pošto se program održava na otvorenom, pridruže nam se i posetioci banje, pesnici, glumci, recitatori –kažu u Udruženju “Rudnički vidici”.

Takođe se sredinom septembra meseca, već četiri godine održavaju likovne kolonije pod nazivom “Na izvoru zdravlja“, na kojima je učestvovalo 38-oro slikar iz Gornjeg Milanovca, Gornje Trepče, Čačka, Beograda, Novog Sada, Niša i Smederevske Palanke i nastala su 68 umetnička dela. Slikari na koloniji slikaju u parku Banje, tako da posetioci mogu da se pridruže i sami nešto naslikaju na „Platnu izazova“.

Izložbe slika organizuju se početkom turističke sezone naredne godine. Tako je i ove godine 1. jula otvorena izložba slika sa prošlogodišnje likovne kolonije i trajaće do 9. jula. Posetioci i gosti Banje u bašti restorana „Vujan“ imaju priliku da pogledaju umetnička dela, koja su naslikali Suzana Jevremović, Dušica Topalović, Verica Parezanović, Jasmina Mijailović, Bogoljub Janaćković, Nikola Aranđelović, Milan Bojović, Radomir Aranđelović, Borko Šainović, Aleksandar Pavlović i Ljubiša Stanković, kao i radove na „Platnu izazova“ koje su naslikale Branka Perić i Gordana Zdravković iz Republike Srpske.

Izložbu je otvorio Radoš Gačić, istoričar umetnosti, urednik likovnog programa Kulturnog centra  Gornjeg Milanovca.

Radoš Gačić, istoričar umetnosti, urednik likovnog programa Kulturnog centra

Ukupan umetnički doživljaj upotpunili su frulaš Mićo Satarić, zdravičar Milan Damljanović, pesnik Milan Bojović i duo na gitarama deda i unuk „Daks i Don Rape“.

I ove godine Udruženje „Rudnički vidici“ će učestvovati u letnjem kulturnom programu u Atomskoj Banji. Manifestacija pod nazivom „Na izvoru zdravlja“ trajaće od 12. do 18. avgusta i imaće tri dela,  5. Likovnu koloniju od 12. do 15. avgusta. Uz učešće do 10-oro slikara i ove godine prvi put će biti međunarodna, pošto će gostovati jedan slikar iz Australije. U subotu i nedelju 13. i 14. avgusta posetioci će u parku Banje imati priliku da vide izložbu slika, predmeta primenjene umetnosti i domaće radinosti, u isto vreme pridružiće nam se pesnici, muzičari i folklori.

Od ponedeljka 15. do četvrtka 18. avgusta po prvi put planiramo da realizujemo kreativne radionice sa pacijentima Specijalne bolnice i posetiocima Banje. Idejni tvorac ovih radionica je doktorka Lidija Obradović Bursać, direktorka Specijalne bolnice. Ciljna grupa su nam posetioci lečilišta, prvenstveno se misli na pacijente sa nekim neurološkim oboljenjem (Multipla skleroza, Cerebralna paraliza, stanje posle šloga, Distrofija….) Broj takvih pacijenata je oko 30 % od ukupnog broja gostiju u Specijalnoj bolnici Gornja Trepča. Očekujemo da na radionicama učestvuje po 20 pacijenata i gostiju (do osamdesetoro ukupno)-dodaju u “Vidicima.”

Ljubiša stanković, predsednik udruženja Rudnički vidici

Oni bi se kroz četvorodnevne radionice, upoznavali sa mogućnošću da bavljenjem raznim vrstama primenjene umetnosti, slikarstva i  ručnim radovima povećaju  funkcionalnost svojih šaka i prstiju.

Umetnici se zahvaljuju Specijalnoj bolnici „Atomska Banja“, Turističkoj organizaciji Grada Čačka i Kulturnom centru Gornji Milanovac, kao i modnoj konfekciji “PS… “ iz Čačka, kompaniji “Helios Srbija“ i “Metalcu“ iz Gornjeg Milanovca koji su im se ove godine priključili. 

foto/Gm Press

GM PRESS                                                        

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button