kulturaVESTI

Izložba „Put na Istok kralja Milana Obrenovića“ Muzeja u Smederevu

Muzej Vas poziva da u petak 15. marta 2024. godine u 19 sati, prisustvujete otvaranju zanimljive izložbe, autora dr Snežane Cvetković i msr Dejana Vukelića. Osnovna ideja i inspiracija za nastanak izložbene postavke „Put na Istok kralja Milana Obrenovića: hadžiluk i kultura Orijenta na srpskom dvoru“ proistekla je iz knjige ađutanta kralja Milana Obrenovića i njegovog saputnika na putovanju na Istok 1889. godine, pukovnika i docnijeg generala Mihaila Rašića, koju je on pod nazivom Sa Nj. V. Kraljem Milanom na Istoku objavio 1891/1892. godine.
Ubrzo nakon niza burnih događaja u javnom i privatnom životu, Milan Obrenović je u pratnji najbližih saradnika, pod pseudonimom „grof od Takovaˮ, krenuo na hadžiluk u Svetu zemlju, sa usputnim zadržavanjem u Carigradu, Bejrutu i Damasku. „Putovao je „munjevitim” vozom, brodom, poštanskim kolima, jašući na konju, logorovao je u pustinji… Susretao je mnogobrojne ličnosti, od sultana u Carigradu, carigradskog i jerusalimskog patrijarha, beduina i maronita, do smederevskog berberina u Damasku“ – priča o neobičnom putu koaturka izložbe i muzejska savetnica Muzeja u Smederevu, dr Snežana Cvetković.
Pored fotografija, razglednica, replike adžami panela, ćilima sa tzv. „Rašićevom šarom“, izložba podrazumeva prikazivanje dokumentarnog filma u režiji Tibora Varge u trajanju od 27 minuta, kao i «oživljavanje» Arapskog salona Starog dvora dinastije Obrenović u Beogradu pomoću virtuelne realnosti. Milanovačka publika moći će da poseti izložbu svakoga dana, do 10. aprila 2024.

 

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button