kulturaVESTI

Bosforska nika za Branka Kneževića

Branko Knežević – glumac i reditelj Milanovačkog pozorišta okitio se “Bosforskom nikom” najvrednijim glumačkim priznanjem svetskog festivala antičke umetnosti “Bosforski agoni”.

U najstarijem gradu Krima – Kerču, u okviru projekta „Zlatni prsten Bosforskog carstva“, od 10 – 16 juna realizovan je jedan od najvećih i najstarijih svetskih pozorišnih manifestacija – Međunarodni festival antičke umetnosti „Bosforski agoni“. Sa prekidima ovaj festival traje od 1826. godine. Festival populariše antičku umetnost kao osnovu moderne evropske i svetske kulture. Tema festivala ove godine je bila “Od antike do savremene umetnosti”, a programi su realizovani na otvorenim prostorima najstarijih spomenika drevnih krimskih gradova i pozorišnim dvoranama Kerča.

Promocija multinacionalne umetnosti, kulturna razmena sa prijateljskim narodima bližeg i daljeg okruženja i vaspitanje mlađih generacija da se bave istorijom – svrha je festivala. Pod okriljem ove pozorišne manifestacije održavaju se i: literarni, muzejski i filmski programi, kreativni susreti i stručna predavanja.
Na festivalu su kao članovi žirija i počasni gosti do sada bili brojni priznati glumci – Kiril Lavrov, Donatas Banionis, Bogdan Stupka i mnogi drugi. Ove godine, članovi žirija bili su priznati stvaraoci i kritičari iz oblasti dramske, pozorišne i likovne umetnosti, Konstantin Frolov Krimski, pesnik, glumac i scenarista, Jurij Borisovič Vasiljev, glumac, narodni umetnik Ruske federacije i dramski pedagog, Maksim Linikov, pozorišni i filmski glumac, član Nacionalnog državnog teatra, Vladimir Esinov, filmski i televizijski producent, Jaroslav Žalnin, filmski i pozorišni glumac i producent i Polina Oldenburg, glumica i filmski dramaturg.

Na 196. godišnjicu od pokretanja manifestacije žiri je Branku Kneževiću, glumcu i reditelju Milanovačkog pozorišta dodelio “Bosforsku niku” najvrednije glumačko priznanje. Knežević je nagradu dobio za tumačenje uloga Svetlovidova i Sokrata u predstavi “Labudova pesma” (A.P. Čehov) – “Sokratova odbrana i smrt” (Platon). Najveća osobenost predstave je teatar u teatru – dramaturška veština simbioze Čehovljevog i Platonovog teksta. Minimalnim glumčakim sredstvima i besprekoronom govornom radnjom Knežević je pokazao širok spektar emocija, uz vešto vođenje dva žanrovski suprotna lika.
Od 1999. godine na festivalu su se predstavila pozorišta iz: Grčke, Italije, Nemačke, Bugarske, Poljske, Kazahstana, Belorusije, Ukrajine, Jermenije, Turske, Azerbejdžana i SAD.
Ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala održana je na iskopinama antičkog Pritaneja, na planini Mitridat (naselje Pantikapeum).
Program festivala obuhvatio je originalne predstave koje su po umetničkom rešenju bile zanimljive i široj publici i pozorišnoj kritici.
Organizator festivala je: Ministarstvo kulture Republike Krim uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije. Organizacione funkcije poverene su Državnoj budžetskoj instituciji Republike Kazahstan, „Istočno-krimskom istorijskom i kulturnom muzeju“ i instituciji “Međunarodni festival antičke umetnosti “Bosforski Agoni””. Tema festivala ove godine je “Od antike do savremene umetnosti”.

Milanovačko pozorište/GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button