DRUŠTVOkulturaVESTI

Jubilarni 10. Minijaturni bijenale

U holu ispred velike sale Kulturnog centra „Mija Aleksić“  sinoć u 19 časova svečano je otvoren 10. jubilarni Minijaturni bijenale, manifestacija koja neprekidno traje više od jedne decenije. Tom prilikom autorima najboljih ostvarenja uručene su nagrade i priznanja.

– Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je po 10. put otvoreno minijaturno bijenale. Do kraja godine u holu Kulturnog centra možete pogledati radove, ne samo dece iz Gornjeg Milanovca, već i dece iz umetničkih škola iz drugih gradova Srbije. U pitanju su osnovci i srednjoškolci. Na otvaranju će nastupiti i „Alice in Wonderband”, umetnička grupa iz Novog Sada i rok bend „Nebo je hologram” iz Gornjeg Milanovca. Puno nam je srce što su deca došla sa roditeljima i što širimo publiku – izjavio je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra  „Mija Aleksić“.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra  „Mija Aleksić“

Na ideju Valentine Nađ, urednice dečjeg programa Kulturnog centra, 2005. godine prvi put je organizovano minijaturno bijenale, koje privlači sve veći broj dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, kako sa područja naše opštine tako i šire.

– Ove godine nam je pristiglo 2600 radova, od čega smo napravili selekciju od 1500 predivnih radova. Ganem se svaki put kada pročitam razmišljanja te dece i njihove zapise koji su baš detaljni, to je zaista jedna lepota – Valentina Nađ, urednik dečjeg programa Kulturnog centra.

Valentina Nađ, urednik dečjeg programa Kulturnog centra

Već jedanaest godina predsednik žirija je Miodrag Danilović.

– Istakao bih da je rad na ovoj izložbi najčistija radost i praznik. Dobijemo oko dve do tri hiljade radove malih umetnika, to je okroman posao za selekciju, ogroman posao za izbor radova. Često smo na mukama kada treba da odlučimo kome ćemo dati nagradu, uvek nekoga moramo i da pohvalimo. Ono što mi je nepodeljeni utisak u poslednjih jedanaest godina, jeste da svake druge godine mi dobijemo nove mlade učesnike koji ovaj svet čine lepšim – rekao je Danilović.

Predsednik žirija Miodrag Danilović

U takmičarskom delu, koji čine đaci osnovnih i srednjih škola sa područja naše opštine, učešće je uzelo 2193 rada, ogroman i težak posao je bio pred članovima žirija, istakao je Danilović. Pored 12 nagrada za zastupljene kategorije, izrečeno je 18 pohvala za najuspelije radove i kolekcije, a dodeljena je i specijalna nagrada deci iz odeljenja kojima je potrebna posebna podrška. Tradicionalno i ove godine prvu nagradu za goste obezbedila je kompanija Metalac. Izložba radova u holu Kulturnog centra biće postavljena do 31. decembra.

 

GM PRESS/Aleksandra Joksić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button