VESTIZAJEDNICA

Kuću srpsko-norveškog prijateljstva posetili potomci Pera Jelvola

Uskoro renoviranje Kuće srpsko-norveškog prijateljstva

Juče su Kuću srpsko-norveškog prijateljstva prvi put posetili potomci Pera Jelvola – Norvežanina koji je bio glavni ugovarač za dostavu građe za izgradnju ovog simboličnog zdanja.  Izgradnja Kuće srpsko –norveškog prijateljstva  u Gornjem Milanovcu započela je pre nepunih 40 godina i nije odolela zubu vremena. Potomci Pera Jelvola ostvarili su svoj dugogodišnji san i došli iz srednje Norveške, iz mesta Breks u Gornji Milanovac da vide simbol prijateljstva u čijem je stvaranju učestvovao njihov otac Per. Ujedno su iskazali želju da ponovo očevo delo tako što će učestvovati u rekonstrukciji Kuće prijateljstva.

-Planovi opštine Gornji Milanovac, Društva srpsko-norveškog prijateljstva i prijatelja iz Norveške su da     krajem ove, odnosno početkom sledeće godine bude napravljen detaljan plan rekonstrukcije. Čekali smo detalje crteža građe koje su doneli Pjerovi sinovi iz Norvške. Sin arhitekte Đokića, koji je bio glavni arhitetkta na ovom objektu, dobio je kopije, i polako se radi na tome. Videćemo da li će Norvežani ponovo morati učestvuju sa lamerilanim drvetom, jer mi nismo dovoljno vični u tom pogledu.  Jedan deo novca je stigao iz Norveške, a opština Gornji Milanovac će izdvojiti sredstva iz budžeta za rekonstrukciju Kuće srpsko-norveškog prijateljstva. Nadamo se da će nas podržati Republika Srbija i Ministarstvo kulture. U planu je kompletna zamena krova,ćertova i drugih detalja koji krase ovu zgradu ali su tokom vremena istrulili. Namera nam je i da uradimo ventilaciju kao i protivpožarnu zaštitu kako bi genaracijama koje dolaze ostavili Kuću prijateljstva u besprekornom stanju- rekao je Dragan Marković – generalni sekretar Društva srpsko-norveškog prijateljstva.

Dragan Marković – generalni sekretar Društva srpsko-norveškog prijateljstva

Jedan od sinova velikog srpskog prijatelja Pera Jervola, za koga je ova poseta posebno i emotivno iskustvo,  preneo je svoja sećanja na priče svoga oca o ovom velikom poduhvatu :

-Da bi ostvarili zamisao morali su da uzmu garanciju banke u Norveškoj jer je to bila velika svota novca. Ipak uspeli su u svojoj zamisli, iako je bila svojevrsna borba i da se materijal dostavi ovde. Od oca smo saznali šta se zaista gradi a sada videti šta je urađeno ovde  izaziva emocije.Oduvek smo znali za Gornji Milanovac.  U Erlamu, gde živimo uvek je postojala istorijska veza sa Srbijom, tamo je bilo mnogo Srba tokom rata i mnogo ljudi i danas priča o tome. –rekao je Johan Peter Jelvol

Johan Peter Jelvol

Kuća je izgrađena 1987.godine donacijama Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca. Od nedavno Norveška kuća je u vlasništvu Opštine Gornji Milanovac.

GM PRESS/Marijana Jakšić

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button