kulturaVESTI

Završena manifestacija „Dani Mije Aleksića“ i 9. Međunarodni filmski festival

Svečanim proglašenjem pobednika 9. Međunarodnog filmskog festivala završeni su „Dani Mije Aleksića“ u Gornjem Milanovcu. Manifestacija je ove godine protekla u znaku obeležavanja stogodišnjice od rođenja barda jugoslovenskog i srpskog glumišta. Ceremoniju proglašenja upotpunio je koncert Duvački razgovori, Stane Krstajić (flauta i alt flauta) i Ivane Dakić (oboa i engleski rog).

– Večeras sam ovde sa svojom koleginicom Stanom Krstajić koja svira flautu. Počastovane smo što smo  deo ove velike svečanosti. Večeras je šarolik program, pored Johana Kristijana Baha, program sadrži i naše domaće kompozitore, trudimo se da ih često izvodimo i motivišemo, tu je kompozicija od Raičkovića, Tošića, Dragana Jovanovića i jednog nemačkog kompozitora Gerharda Maca. – Rekla je Ivana Dakić, članica Duo da Capo

Ivana Dakić

U proteklih petnaest dana, paralelno sa manifestacijom „Dani Mije Aleksića“, Gornji Milanovac je bio i jedan od centara promocije evropskog i svetskog filma.

– U našem gradu realizovan je 9. Međunarodni filmski festival, u tri takmičarske kategorije: filmovi za tebe, kratka forma i filmsko stvaralaštvo dece i omladine. Prikazano je sedamdeset devet filmova iz sedamnaest zemalja. Najbolje među najboljima proglasili su žiri – u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, dok je drugi žiri ocenjivao najbolje filmove u ostale dve kategorije. – Izjavio je Predrag Lošić savetnik za medije KC „Mija Aleksić“.

Predrag Lošić

Ove godine u sastavu žirija za takmičarsku kategoriju Filmsko stvaralaštvo dece i omladine bili su: Boban Stefanović, predstavnik organizatora i urednik filmskog programa Kulturnog centra, Mina Adamović, student fakulteta dramskih umetnosti na odseku produkcije i Emilija Filipović, producent. Članovi žirija pogledali su 38 filmskih ostvarenja koja su se nadmetala za nagrade za najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva (do 15 godina), omladinskog stvaralaštva (do 19 godina) i najbolji film u kompletnoj kategoriji FILMSKO STVARALAŠTVO DECE I OMLADINE.

Najbolji film u kategoriji dece i omladine – The Tell Tale Heart  (Irska), autor: Max Hendrickson

Najbolji OMLADINSKI film – Machine (Irska), autor: Eoin Murphy

Najbolji DEČJI film – The World In Pieces (Portugal), grupa autora

Special mention u kategoriji omladinskog stvaralaštva:

The Speech of Txai Surui (Brazil), grupa autora

Special mention u kategoriji dečijeg stvaralaštva:

Priroda (Srbija), grupa autora

Sva tri nagrađena filma u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine biće kandidati Kulturnog centra, za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award).

Lak zadatak žiri nije imao ni u kategorijama: FILMOVI ZA TEBE (evropski dugometražni igrani i dokumentarni film) gde je prikazano 11 ostvarenja i KRATKA FORMA (filmovi do 15 minuta), gde je predstavljeno 30 kratkometražnih filmova.

Sve filmove pregledao je žiri u sastavu: Milija Šćepanović, reditelj iz Crne Gore, Milen Alempijević, pisac i publicista, osnivač i umetnički direktor međunarodnog festivala animacije – Animanima u Čačku i Dejan Dabić, filmski kritičar iz Srbije.

Glavne nagrade festivala u ovim kategorijama su:

Nagrada za najbolji film u takmičarskoj kategoriji FILMOVI ZA TEBE i

Nagrada za najbolji film u takmičarskoj kategoriji KRATKA FORMA,

I u ovim kategorijama Žiri je dodelio pohvale i specijalna priznanja.

Najbolji film festivala u kategoriji filmovi za tebe je ostvarenje „Sigurno mjesto” hrvatskog reditelja Juraja Lerotića.

– „Sigurno mjesto” je film suptilne režije i svedene glume, u kojem kamera slika prizore na autentičan način toliko da više ne razmišljamo o tome da je pred nama igrani film – doduše baziran na istinitim traumatičnim događajima iz rediteljevog života – ali, na kraju, ipak i pre svega, vrhunsko umetničko delo u oblasti kinematografije. Utoliko je jača gledalačka empatija u univerzalnoj porodičnoj drami o potrebi da pomognemo bližnjima i onda kada znamo da nema ni pomoći, ni sigurnog mesta pod suncem.

Žiri je dodelio i dve ravnopravne specijalne pohvale filmovima: „Zveri “ („The Beasts”/ Španija, Francuska) reditelja Rodriga Sorogojena i „Kapa” reditelja Slobodana Maksimovića („Beanie”/ Slovenija, Luksemburg, Slovačka, Hrvatska).

– Film Zveri govori o francuskom sredovečnom paru koji se doseljava u novu sredinu i suočava sa ksenofobijom prvih komšija što će dovesti do potpuno nepredviđenih dramskih situacija. Atmosfera saspensa dodatno je pocrtana – sugestivnom fotografijom u kojoj su junaci gotovo srasli sa sredinom u kojoj se kreću, dobro pogođenim montažnim ritmom i muzikom koja je u potpunosti u dramaturškoj funkciji.

– Film Kapa kao da nastavlja sjajan niz slovenačkih dečjih filmova kakve su u nekadašnjoj jugoslovenskoj kinematografiji snimali: Jože Gale, Jane Kavčič ili Tugo Štiglic. Ovo nije samo spektakularan dečji i božićni film sa elementima komedije, avanture i filmske bajke već i jedna poučna i topla ljudska priča posle koje će, iz bioskopa izaći obogaćeni i deca i njihovi roditelji.

Najbolji film u kategoriji KRATKA FORMA je: WHITCHCRAFTY (Cedric Igodt, Belgija)

Mladalački bunt i otpor roditeljskom autoritetu, a sve u želji da se bude drugačiji. Opšte mesto u životu svakog tinejdžera, pa i u slučaju male vile koja je poželela da postane veštica. Vizuelno impresivna, oneirična neobajka iz 3D animiranog imaginarijuma belgijskih autora.

Žiri je dodelio i dve ravnopravne specijalne pohvale filmovima SHADOWS (Jamila Azizova, Rusija) i JIMMY SAILS AWAY (Tamara Broćić, Srbija)

Film: SHADOWS (Jamila Azizova, Rusija)

– Umešno se služeći filmskim jezikom roditelja Azizova donosi tragičnu pripovest u kojoj se ukrštaju nadrealno halucinatni svet senki i realnost nesrećnog događaja koji iz korena menja život mladog bračnog para.

Film: JIMMY SAILS AWAY (Tamara Broćić, Srbija)

– Kombinujući igrani i pseudodokumentarni materijal rediteljka je u zahtevnu kratku formu na impresivan način smestila istinsku dramu o ljubavi, čežnji i nedostajanju na kojoj počiva život ove filmske porodice.

Po oceni žirija u senci, nagrada publike pripala je Mini Adamović za film Jer za to treba zapeti.

Pečat na ovogodišnju manifestaciju svojim nastupom stavile su umetnice Stana Krstajić (flauta i alt flauta) i Ivana Dakić (oboa i engleski rog). Na njihovom repertoaru našla su se odabrana dela priznatih svetskih kompozitora.

Nakon koncerta Duvački razgovori, takođe u čast pobednika festivala prikazan je film „Kristos – poslednji dečak na ostrvu“, u režiji Đulije Amati.

Nagrađeni film „Sigurno mjesto”, reditelja Juraja Lerotića na programu je sutra od 20 sati dok će nagrađeni filmovi u ostalim kategorijama na repertoaru biti od 1. novembra do 10 decembra tokom obeležavanja meseca Evropskog filma.

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button