VESTIZAJEDNICA

Praznik Mala Gospojina u romskom naselju – Cigan mali

Danas je praznik Mala Gospojina koji se u romskom naselju Cigan mali godinama tradicionalno obeležava. Slavi se tri dana, a veče pred slavu porodice se okupljaju u molitvi i pale sveće za zdravlje dece. Ovaj dan posvećen je Bibiji, romskoj pramajci, koja se smatra zaštitnicom zdravlja dece.

– Tradicionalno se veče pred praznik pale sveće ispod zapisa. Iako svako od nas slavi i krsnu slavu, ova slava je za nas nešto posebno jer je posvećena zdravlju naših potomaka. Kada je reč o spremanju hrane, koliko dece ima u kući, toliko se sprema pilića.  Trudimo se da održimo ovaj običaj, iako nas je sve manje. Zahvalio bih se opštini Gornji Milanovac, koja je pomogla da realizujemo slavlje ovog posebnog dana. – izjavio je Branislav Aleksić. 

Branislav Aleksić

Danas smo prisustovali  svečanom lomljenju kolača, prilikom kog je ovogodišnji domaćin predao kolač domaćinu koji će sledeće godine slaviti slavu.

– Nakon lomljenja kolača sledi ručak i dočekivanje gostiju, kao i veselje koje će trajati do kasnih sati. Ove godine, posebni gosti biće gosti iz Norveške, sedamnaest članova muzičke akademije, koji su izrazili želju da dođu i čuju romsku muziku čiji su veliki poštovaoci.  – izjavio je domaćin slave Ivan Nikolić.

Ivan Nikolić, domaćin

– Ovom prilikom čestitamo slavu Ivanu Nikoliću i njegovoj porodicu uz želju da proslavi u miru i veselju. Nadamo se da ćemo i mi sledeće godine tako proslaviti.  – Izjavili su Sanja i Igor Lazarević, domaćini za 2024-godinu. 

Sanja i Igor Lazarević

Nakon lomljenja kolača, usledilo je slavlje. Po zapisima iz romskih knjiga, na ovaj način slavi se već 170 godina.  Na današnji praznik Romi u Gornjem Milanovcu pesmom i igrom slave i ime čuvenog milanovačkog lekara i humaniste Dušana Stefanovića, koji ih je je 1941. godine spasio sigurne smrti, jer su Nemci planirali da ih odvedu na streljanje u Kragujevac.

 

GM PRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button