DRUŠTVOVESTI

Održano “Veče po grmom”

I ove godine, na Pantelijevdan održana je tradicionalna smotra narodnog stvaralaštva „Veče pod grmom“, u Takovu, na platou ispred Takovskog grma, mesta gde je 1815. godine knez Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak.

foto/Gm Press

U programu je, pored milanovačkog KUD „Šumadija“ i izvorne pevačke grupe “Crnućanka”, nastupio  ansambl” “Tikveš” Kavadarci iz Severne Makedonije, koji su gosti letnjeg kampa za mlade folkloraše iz dijaspore i regiona. Tokom boravka u letnjem kampu, kroz brojne radionice, predavanja, seminare i druženja, mladi će razmenjivati iskustva iz oblasti igara, koreografije i muzike.

– Predavanja su počela, imamo i  starije i mlađe igrače, decu koja su prvi put ovde, što je jako dobro, jer mogu da posmatraju iskusnije  igrače i da uče. Mnogi od njih prvi put su se sreli sa igrama šumadijskog kraja, pa im je zanimljivo učenje novih koraka. Ja imam svoju  energiju i folklornu pedagogiju koju se trudim da im prenesem, učimo i pesme, malo su stidljivi, ali sve to fino ide. Insistiramo na tome da im pokažemo kako izgleda prava šumadijska narodna nošnja, kakav je opanak, čarapa, tako da imaju prilku da nauče o tradiciji ovog dela Srbije. Uvek je lepo doći u Gornji Milanovac, organizacija je odlična, a domaćini ljubazni, kao i narod ovog kraja, uopšte – rekla je Gordana Ognjanović, etnomuzikolog.

Gordana Ognjanović, etnomuzikolog, foto/Gm Press

Ovogodišnji gosti KUD “Šumadije su i članovi  KUD “Stevan Sinđelić”, iz GeteborgaŠvedska.

 -Mi smo jedno priateljsko društvo sa Kudom “Šumadija” već 15 godina, ovde sam kao koreograf, a nekoliko naših igrača učestvuje na seminaru. Ovo je nastavak uspešne saradnje kroz koju nastojimo da razmenimo iskustva kada su naše tradicionalne narodne igre u pitanju. Mi dolazimo ovde, oni dolaze kod nas u Švedsku, tako da uspešno održavamo ovo naše prijateljstvo koje će se nastaviti i ubuduće – rekao je Radoslav Jelačić, KUD “Stevan Sinđelić”, iz Geteborga, Švedska.

Radoslav Jelačić, KUD “Stevan Sinđelić” Geteborg, foto/Gm Press

Na manifestaciji   su tradicionalno učestvovali i Članovi Udruženja „Rudnički vidici” sa svojom izložbom.

„Veče pod grmom“ organizuje Kulturni centar u saradnji sa: Turističkom organizacijom, Muzejom rudničko – takovskog kraja i mesnom zajednicom “Takovo”, a pokrovitelj smotre je opština Gornji Milanovac.

foto/Gm Press

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button