Studenti iz Norveške, koji ovih dana borave u našoj zemlji u okviru seminara “Ritmika i kultura druge zemlje”, posetili su i destileriju na seoskom domaćinstvu u Prislonici. Inostrani gosti imali su priliku da se upoznaju sa tradicionalnim načinom proizvodnje rakije, zaštitnog znaka kuće Tica i radu destilerije “Sokolova suza”. Uz domaću hranu, šljivovicu, gusle i frulu, studenti muzike doživeli su ovaj deo Srbije na poseban način.
– Utisci su fantastični, doživljaj hrane, ljudi i prirode, način proizvodnje rakije sve je impresivno. U Srbiji sam već osmi put, svirao sam nekoliko puta na Festivalu Svetske muzike, a Seminar je, takođe posebno iskustvo. Tokom proputovanja kroz vašu zemlju, učili smo tradicionalne srpske pesme i igre koje ćemo izvesti na koncertu u Vrnjačkoj Banji 18. maja –rekao je Martis Krepen, profesor bas gitare.
Martis Krepen, profesor bas gitare, foto/GM PRESS
-Ovo je za nas studente muzike, dragoceno iskustvo. Danas sam prvi put videla kako se pravi rakija, hrana je vrlo ukusna, a ljudi divni –kaže Rike Handsen.
Rike Handsen, studentkinja pevanja, foto/GM PRESS
Rike studira pevanje i kaže da je veoma interesantno doživeti srpsku kulturu na ovaj način, jer folklor, tradiciju i muziku mogu najbolje predstaviti upravo lokalni ljudi iz Srbije.
foto/GM PRESS
GM PRESS