VESTIZAJEDNICA

“Jedan poziv menja sve”: Milanovčanka Emilija Jestrović od 1. marta na dobrovoljnom služenju vojnog roka

Emilija Jestrović, dvadesetogodišnja Milanovčanka sutra odlazi na služenje vojnog roka u garnizon Valjevo. Iako neuobičajeno za devojku, Ema kaže da je sada pravi trenutak za ovaj poziv za koji se prijavila početkom godine. Kada je bila mala, umesto lutke, za rođendanski poklon je tražila pušku. Počela je sa vazdušnom puškom, bavila se streljaštvom i atletikom, a za sebe kaže da voil da se takmiči, trenira, druži i da je upravo zbog toga, vojska za nju pravi poziv.

-Veoma sam uzbuđena zbog svega što me tamo očekuje i radujem se novom okruženju, druženju, sticanju veće kondicije i radu na sebi. Već sam dosta prjatelja upoznala na regrutaciji i mislim da ćemo biti prava grupa. Volim fizičku aktivnost i takmičenja, nemam tremu i uvek sam spremna za nove izazove. U grupi smo svi različito godište, što me raduje, kao i socijalni život uz puno fizičkih vežbi i discipline koja će nam biti korisna. Tokom služenja vojnog roka imamo obezbeđenu platu, smeštaj hranu, a kasnije i mogućnost zaposlenja. Posle završene Srednje poslastičarske škole u Kragujevcu, odlučilila sam da se prijavim za vojsku, ali tada još nisam bila spremna sa susret sa kasarnom. Čekala sam pravi trenutak da odem i odradim to što bolje mogu i da se pokažem, čak bolje nego muškarci. Na regrutaciji se rade testovi koji su vezani za motoriku, na osnovu kojih se procenjuje koliko smo spremni i fokusirani, a onda idemo na razgovor. Tu čak pokušavaju da nas odgovore, iskušavaju nas, postavljaju pitanja, kako bi sagledali koliko smo rešeni da budemo deo vojske. Potrudiću se, jer želim da, i nakon šestomesečne obuke radim pri vojsci, kaže Emilija, i dodaje, smejući se, ako ne u obezbeđenju ili na dežurstvu, onda bar u kasarni, u kuhinji, jer sam poslastičarka.-

Emilija Jestrović, foto/ GM PRESS

Odlučna i sigurna za novi početak Ema će sutra obući uniformu i dati sve od sebe. Kaže da pušku može da sklopi za jsamo edan minut, a vežbe, treninzi I disiplina neće joj teško pasti. U vojsi se oduvek sticao drug za ceo život, čemu se naša sagovornica još više raduje, smatrajući da će sa svojim martovskim klasićima biti kao porodica.

U svojoj odluci da obuče vojnu uniformu i od sutra zvanično započne služenje vojnog roka, Emilija ima ima punu podršku roditelja i prijatelja, koji će je posetiti kada bude polagala zakletvu.

Danas je bio i poslednji dan za prijavljivanje za ovaj martovski vojni rok. Konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka otvoren je cele godine, a za njega se mogu prijaviti mladići i devojke od 19 do 30 godina.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button