DRUŠTVOVESTI

Povećan broj divljih svinja u okolini Gornjeg Milanovca

Prema Godišnjem planu gazdovanja za lovnu 2022/2023. godinu, za lovište „Takovo 1“ planirani odstrel divljih svinja bio je 70 grla, a za lovište „Takovo 2“ 56 grla. Prema podacima kojima raspolaže LU „Vojvoda Milan Obrenović“, brojnost divlje svinje poslednjih godina je sve veća tako da je na osnovu odluke Upravnog odbora udruženja podnet zahtev za povećanje plana odstrela divljih svinja za lovište „Takovo 2“, što je i odobreno za 14 grla. Nedavno je završena lovna sezona na ovu vrstu divljači, kaže Zoran Adamović upravnik lovišta.

– Sa 31. januarom smo završili sezonu lova na divlje svinje i možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni. Poslednjih godina brojnost divljih svinja je sve veća, tako da su i planovi odstrela iz godine u godinu sve veći. Ove godine smo tražili i  povećanje broja odstrela, ukupan broj odstrela iznosio je 126 grla a odstreljeno je oko 93 – 94 grla. U lovištu “Takovo 2” plan je ispunjen 100%, dok je u lovištu “Takovo I” odstreljeno negde oko 60 – 70 % od planiranog broja.

Zoran Adamović – upravnik lovišta

Lovna sezona je protekla u skladu sa očekivanjima, ali s obzirom na naglo povećanje broja ove divljači beleže se velike štete na poljoprivrednim kulturama. Godišnje se napravi i preko 50 šteta naglašava naš sagovornik. Što se trenutnih aktivnosti tiče, Adamović kaže:

-Sad u februaru mesecu, s obzirom da je vremenski zima tek krenula, prva I glavna aktivnost jeste zimska prihrana divljači. Stručna i lovočuvarska služba su svakodnevno na terenu, obilaze hranilice u koje lovci iznose hranu, a pored toga mesec februar je rezervisan i za organizovanje grupnog lova na predatore.

Na osnovu podataka sa terena o predatorima, brojnost lisice je u padu, ali zato šakala ima u sve većem broju, što je i za očekivati, jer se ova vrsta divljači veoma brzo razmnožava, posebno imajući u vidu da je vuk njegov jedini prirodni neprijatelj a, nema ga u delovima gde se nastanio šakal. Detaljnije podatke o brojnom stanju divljači LU  imaće u martu.

-U martu mesecu sledi prolećno brojanje divljači, izrada godišnjih planova gazdovanja za oba lovišta i na osnovu tog plana gazdovanja donosi se Kalendar lova za 2023/2024. godinu- navodi Adamović.

Člansku kartu LU “Vojvoda Milan Obrenović” poseduje oko 800 do 850 lovaca, među kojima je i 5-6  žena  koje su aktivni lovci i godišnje beleže veliki broj odstrela.

GM PRESS/Marijana Jakšić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Pogledajte još i...
Close
Back to top button